20 juli 1969 – de eerste voetstappen op de Maan

Landingsplaats Apollo 11
Landingsplaats Apollo 11. Credit: Soerim via Wikimedia Commons.

Het is vandaag 48 jaar geleden dat de mens de eerste voetstappen op de Maan zette. De gehele wereld keek televisie toen Neil Armstrong op 20 juli 1969 de eerste stappen op de Maan zette. Terwijl hij dit deed sprak Armstrong de legendarische woorden uit: “Dit is een kleine stap voor een mens maar een geweldige stap voor de mensheid.”

Op 20 juli 1969 landden de Apollo-11 astronauten Buzz Aldrin en Neil Armstrong met hun maanmodule in een brede, donkere lavastroom die Mare Tranquillitatis – de Zee der Rust, wordt genoemd. Zes uur later zette Neil Armstrong als eerste mens een voet op een andere wereld dan de Aarde.

Aldrin en Armstrong verbleven in totaal 21,5 uur op het oppervlak van de Maan. Ze verzamelden 21,5 kilogram maanstenen die ze mee terugnamen naar de Aarde. Daarna verlieten ze de Maan of zich weer bij Michael Collins te voegen die in zijn uppie rondjes draaide om de Maan. Ze maakten op 24 juli 1969 een veilige landing in de Pacifische Oceaan op Aarde.

Voetafdruk op de Maan
De beroemde voetafdruk van Neil Armstrong op de Maan

Apollo 11 werd op 16 juli 1969 gelanceerd met aan boord de astronauten Neil A. Armstrong, Michael Collins en Edwin E. Aldrin Jr. De Apollo 11 werd gelanceerd met behulp van een Saturnus V raket Deze Saturnus V raket was 111 meter hoog. In de punt van de raket was de Apollo commando module Columbia gemonteerd met daaronder de Maanmodule die afdaalde naar het oppervlak van de Maan.

Apollo 11 draaide 1,5 keer om de Aarde. Twaalf minuten na de lancering werd de Apollo losgekoppeld van de Saturnus V en na een koerscorrectie zette de Apollo 11 koers naar de Maan.

De ruimtevaartingenieurs in die tijd waren bezorgd dat het maanregoliet, het fijne zand dat de Maan bedekt, zo zacht als drijfzand zou zijn. Er was enige vrees dat de Eagle maanmodule na de landing zou zinken. Vandaar het commentaar over de diepte van de poten van de maanlander in het zand toen hij de lander afdaalde voor hij zelf de eerste stap op de Maan zette.

 

Eerste publicatie: 20 juli 2017