Astronomisch Nieuws

Astronomen vinden nieuwe supernovaresten in de Melkweg

Met behulp van de ASKAP en Parkes radiotelescopen in Australië hebben astronomen een groot deel van het galactische vlak van de Melkweg waargenomen.

Een deel van het galactische vlak zoals gezien door de ASKAP-radiotelescoop en de Parkes-radiotelescoop
Een deel van het galactische vlak zoals gezien door de ASKAP-radiotelescoop en de Parkes-radiotelescoop, toont supernovarestanten en de ruimte tussen de sterren. Credit: R. Kothes, NRC / PEGASUS Team.

Supernovaresten zijn wat er overblijft als een ster sterft. Modellen voorspellen dat we, vanwege ouderdom en dichtheid van de Melkweg, de overblijfselen zouden moeten zien van vele, vele sterren die hebben geleefd en zijn gestorven.

We hebben echter nog geen telescopen die gevoelig genoeg zijn om deze overblijfselen te detecteren en we moeten 5 keer meer overblijfselen detecteren dan momenteel is gedocumenteerd om aan de voorspellen te voldoen.

De nieuwe radiowaarnemingen werden uitgevoerd als onderdeel van de PEGASUS- en EMU-onderzoeken.

Het PEGASUS-onderzoek is een van de vele projecten die voortbouwen op het Evolutionary Map of the Universe (EMU)-project en het POSSUM-project. Deze projecten gebruikten beiden de ASKAP radiotelescoop  om meer over de kosmos te leren.

Het nieuwe, samengestelde beeld toont het galactische vlak tot in het kleinste detail tot nu toe, aldus de onderzoekers.

Deze nieuwe opname van een deel van de Melkweg, alleen zichtbaar voor radiotelescopen, waar we een uitgebreide emissie kunnen zien die wordt geassocieerd met waterstofgas dat de ruimte tussen stervende sterren vult, gerelateerd aan de geboorte van nieuwe sterren en hete gasbellen die supernovarestanten worden genoemd.

Er zijn meer dan 20 nieuwe mogelijke supernovarestanten gevonden als resultaat van het combineren van deze beelden, waarvan er voorheen slechts zeven bekend waren.

Toen de onderzoekers de PEGASUS-kaart combineerden met die van de EMU- en POSSUM-waarnemingen was het resultaat geweldig, aldus de onderzoekers.

PEGASUS heeft een groot deel van het galactische vlak van ons sterrenstelsel vastgelegd vol met supernovarestanten, gebieden met geïoniseerde waterstof en planetaire nevels, die dankzij de combinatie van gegevens van de ASKAP- en Parkes-telescopen met extreem hoge precisie konden worden bestudeerd.

Omdat de kwaliteit van het nieuwe beeld extreem helder is zullen astronomen hun begrip van de Melkweg en daarbuiten kunnen versterken met toekomstige waarnemingen.

Het uiteindelijke resultaat zal een ongekend beeld zijn van bijna de hele Melkweg, ongeveer 100 keer groter dat dit eerste beeld, maar met hetzelfde niveau van detail en gevoeligheid.

Naar schatting zijn er nog zo’n 1500 supernovarestanten in de Melkweg die astronomen nog niet hebben gevonden.

Het vinden van de ontbrekende supernovarestanten zal astronomen helpen meer inzicht te krijgen in ons sterrenstelsel en zijn geschiedenis.

Eerste publicatie: 16 januari 2023
Bron: sci-news