Ruimtevaartnieuws

Australië kiest “Roo-ver” als naam voor hun eerste maanrover

De uitslag van de stemming is bekend: Australië ’s eerste maanrover gaat “Roo-ver” heten.

een robot met vier wielen rijdt door het grijze stof van het maanoppervlak.
Artist impressie van de Australische Roo-ver-rover op de maan. (Credit: Australian Space Agency)

De Australian Space Agency bouwt een eigen semiautonome rover die al in 2026 in een samenwerkingsverband met de NASA en het Artemis-programma naar de Maan zal vliegen. Roo-ver zal bodemmonsters van de Maan verzamelen waaruit NASA zal proberen zuurstof te extraheren – een belangrijke stap in de richting van het vestigen van een duurzame menselijke aanwezigheid op de Maan en het produceren van raketbrandstof ter ondersteuning van toekomstige missies naar Mars.

De naam Roo-ver werd gekozen uit meer dan 8000 inzendingen voor de Australische rover-naamgevingswedstrijd. De shortlist met namen – waaronder “Coolamon”, “Kakirra”, “Mateship” en “Roo-ver” werd tussen 20 november en 1 december onderworpen aan een openbare stemming waarbij bijna 20.000 Australiërs op hun favoriete naam stemden.

Volgens Sawi uit New South Wales die de naam “Roo-ver” indiende, verdient de Australische maanrover het om vernoemd te worden naar iets iconisch Australisch, dat de Australische geest weerspiegelt terwijl we aan dit nieuwe streven beginnen. Een Kangoeroe maakt deel uit van het Australische wapen en het is tijd voor de Australische wetenschap om de volgende sprong helemaal de ruimte in te maken.

Roo-ver kreeg 36% van de stemmen en versloeg daarmee de andere drie namen op de shortlist. Andere populaire onzendingen waren Matilda, Bluey, Skippy, Wombat, Walkabout en Rover McRoverface. Er waren ook veel suggesties om de rover naar opmerkelijke Australiërs te vernoemen, waaronder Bert “Moonface” Newton, Steve Irwin, Sam Kerr, Red Dog, Mad Max en Blinky Bill, zo meldde de Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Uiteindelijk organiseerde de Australian Space Agency een panel van interne en externe juryleden om de inzendingen te beoordelen op basis van hun relevantie, creativiteit en grondgedachte, en ook of ze kort, gemakkelijk herkenbaar en inspirerend waren, aldus ABC.

Met een gewicht van ongeveer 20 kilogram zal Roo-ver naar verwachting nabij de zuidpool van de Maan landen, waar hij 14 aardse dagen (ongeveer de helft van een volledige dag op de Maan) het oppervlak van de Maan zal doorzoeken om grond te verzamelen die bekend staat als regoliet. NASA zal vervolgens proberen zuurstof uit de monsters te halen met behulp van aparte apparatuur die et de rover naar de Maan wordt gestuurd.

Hoewel de rover grotendeels op afstand vanaf de Aarde zal worden bestuurd zal hij de mogelijkheid hebben om zelf enkele taken op de Maan uit te voeren. Dit zal de rover helpen beschermen in het geval dat de barre omstandigheden van de maanomgeving de communicatie verstoren.

“Als je het hebt over de Maan zou je het kunnen hebben over een vertraging van enkele seconden, simpelweg vanwege de afstand tot de Aarde. Extra signaalproblemen kunnen optreden op basis van een aantal factoren, zoals elektromagnetische interferentie veroorzaakt door straling van de Zon”, aldus Newton Campbell, Director of Space Programs voor AROSE, een van de twee consortiums die aan het ontwerp van de rover werken. “Je moet aspecten van autonomie introduceren die de robot effectief helpen begeleiden in tijden van aanzienlijke latentie, om door te gaan met werken en ervoor te zorgen dat de rover zijn eigen veiligheid handhaaft, maar ook met respect voor het milieu.”

Eerste publicatie: 9 december 2023
Bron: space.com