Ruimtevaartnieuws

BepiColombo scheerde langs de Aarde en maakte er wat foto’s van

Deze foto toont de Aarde zoals gezien door de BepiColombo. De foto is gemaakt op 10 april 2020. Credit: ESA/JAXA.

Een ruimtesonde op weg naar Mercurius is afgelopen vrijdag rakelings langs de Aarde geslingerd en heeft op die manier zijn route naar de binnenste planeet van ons zonnestelsel aangepast.

De Europees/Japanse ruimtesonde BepiColombo, die 1,5 jaar geleden werd gelanceerd, scheerde op een afstand van ongeveer 12.700 kilometer langs de Aarde. De dichtste nadering vond plaats boven het zuiden van de Atlantische oceaan. Telescopen van de ESO in Chili vingen een glimp op van de passerende ruimtesonde.

De aantrekkingskracht van de Aarde zorgde ervoor dat de BepiColombo snelheid verloor en op een juiste baan dichterbij de Zon kon komen.

Het was de eerste van negen planetaire scheervluchten, en de enige waarbij de Aarde is betrokken, die de ruimtesonde gedurende zijn zeven jaar durende reis naar Mercurius zal maken. De ruimtesonde, bestaande uit twee orbiters, moet in 2025 bij Mercurius komen. BepiColombo zal nog twee keer langs Venus scheren en zes keer langs Mercurius zelf. In oktober vindt de volgende scheervlucht langs Venus plaats.

Voordat BepiColombo de nabijheid van de Aarde weer verliet werden er zwart-wit foto’s van de Aarde gemaakt. De ruimtesonde is uitgerust met drie GoPro camera’s.

De selfies die de ruimtesonde maakte zijn eenvoudige opnames van onze thuisplaneet.

De ruimtesonde wordt bestuurd vanuit het vluchtleidingscentrum van de ESA in het Duitse Darmstadt. Dit vluchtleidingscentrum is minder bemand vanwege de coronapandemie. Tijdens de scheervlucht zaten de controllers ver uit elkaar. De gegevens van de scheervlucht zullen gebruikt worden om de wetenschappelijke instrumenten van de ruimtesonde te kalibreren.

Wetenschappers hopen meer te leren over de oorsprong en de samenstelling van Mercurius. BepiColombo bestaat uit twee orbiters. Een Japanse en een Europese die ieder straks een eigen omloopbaan gaan volgen en een eigen onderzoeksprogramma hebben.

Van de vier aardse planeten is Mercurius de minst onderzochte planeet. De planeet is maar een beetje groter dan onze Maan en draait in krap 88 dagen om de Zon heen.

De ruimtesonde is vernoemd naar de Italiaanse wiskundige Guiseppe “Bepi” Colombo die het gebruik van scheervluchten langs andere planeten om Mercurius te onderzoeken, voorstelde. Colombo stierf in 1984.

Eerste publicatie: 12 april 2020
Bron: diverse persberichten