China lanceert de Fengyun-2H weersatelliet

lancering fengyun 2h
Lancering van de Fengyun-2H met een Lange Mars 3A raket. Credit: Liu Kun/Xinhua

China heeft op 5 juni 2018 met succes de weersatelliet Fenguyn-2H gelanceerd. De 1400 kilogram zware satelliet werd door een Lange Mars 3A raket in een geostationaire baan gebracht.

De Lange Mars 3A werd vanaf lanceercomplex 3 op de lanceerbasis Xichang Satellite Launch Center in het zuidwesten van China gelanceerd. Een uur na de lancering meldde de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) dat de lancering een succes was.

De Fengyun-2H is de achtste en laatste van de Fengyun-2 serie van weersatellieten die door China in een geostationaire baan zijn gezet. De ontwikkeling van de weersatellieten begon al in de jaren ’80 van de vorige eeuw.

De satelliet is uitgerust met een Stretched Visible and Infrared Spin Scan Radiomater (S-VISSR), een Space Environment Monitor (SEM), een Solar X-ray Monitor (SXM) en Data Collection Service (DCS).

De Fengyun-2H is ontworpen voor een levensduur van minimaal vier jaar en is geplaatst op 79 ° oost. Na het testen zal de satelliet verplaatst worden naar 86,5 ° oost. De satelliet zal worden beheerd door het National Satellite Meteorological Center (NSMC) van de China Meteorological Administration (CMMA).

CASC werkt ook aan de ontwikkeling van een tweede generatie veel grotere en krachtigere geostationaire weersatellieten, de Fengyun-4 serie waarvan de eerste, de Fengyun-4A in december 2016 werd gelanceerd.

Fengyun betekent “winden en wolken” in het Chinees. Feng = wind en Yun = wolk.

De lancering van 7 juni 2018 was de zeventiende Chinese lancering van dit jaar. Op 2 juni werd ook de Gaofen-6 aardobservatiesatelliet gelanceerd en op 20 mei 2018 werd ook al de verbindingssatelliet voor de Chang’e 4 missie gelanceerd.

CASC heeft voor dit jaar 36 lanceringen gepland. Dat kunnen er meer as veertig worden als ook particuliere Chinese bedrijven dit jaar hun lanceringen volgens planning uitvoeren.

Xichang, waar vandaan meestal geostationaire satellieten worden gelanceerd, zal dit jaar minstens 17 lanceringen uitvoeren waarvan de meesten zijn voor het Beidou gps-systeem van het land.

Eind juni zullen er waarschijnlijk twee Beidou-satellieten met een Lange Mars 3B en Yuanzheng-1 eerste trap gelanceerd worden en ook nog deze maand zal vanaf de noordelijke lanceerbasis Taiyuan Satellite Center een lancering voor Pakistan worden uitgevoerd.

 

Eerste publicatie: 10 juni 2018
Bron: GBTimes en anderen