Ruimtevaartnieuws

Oncontroleerbare Chinese rakettrap gaat crashen op Aarde

Het is te vroeg om te zeggen wanneer en waar de raketrap naar beneden komt maar het zou binnen een week kunnen gebeuren.

lange Mars 5B-raket lanceert Wentian module
Een Lange Mars 5B raket met aan boord de Wentian module vertrekt vanaf de lanceerbasis Wenchang op 24 juli 2022. Credit: Xinhua.

Afgelopen zondag heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie met succes een Lange Mars 5B gelanceerd. Hiermee werd een nieuwe module aan het prille ruimtestation Tiangong geleverd. Net als bij de eerdere lanceringen bleef de kerntrap van de raket echter in een baan om de Aarde en zal nu een ongecontroleerde terugkeer in de dampkring maken.

De Lange Mars 5B steeg op zondag 24 juni 2022 op van het Wenchang Space Launch Center in Hainan. Bovenop de raket bevond zich de 22 ton wegende Wentian laboratoriummodule die 13 uur later aankwam bij het Chinese ruimtestation Tiangong. De 18 meter lange module werd opgewacht door Chen Dong, Liu Yang en Cai Xuzh, waarmee zij de eerste astronauten in de Chinese ruimtevaartgeschiedenis waren die een koppeling in een baan om de Aarde bijwoonden. Wentian koppelde aan de voorste poort van de Tianhe kernmodule, waardoor een T-vormig ruimtestation ontstond.

In plaats van deze prestatie te vieren moeten we ons echter afvragen wanneer de 21 ton zware kerntrap van de raket weer in de atmosfeer zal afdalen en op Aarde zal neerstorten. Dat is namelijk het patroon met lanceringen van de Lange Mars 5B, aangezien twee eerdere missies resulteerden in chaotische terugkeervluchten (tijdens gecontroleerde terugkeervluchten worden rakettrappen neergehaald met opnieuw ontstoken motoren waardoor lanceerders de rakettrap weg kunnen sturen van bevolkte gebieden, meestal in de oceaan). In mei 2020 vielen brokstukken van een uit de hand gelopen kerntrap op een bewoond gebied langs de westkust van Afrika terwijl in april 2021 gelanceerde raket neerstortte in de Indische Oceaan bij de Malediven.

De kans dat raketpuin op je huis landt is uitzonderlijk klein maar het risico voor mensenlevens en eigendommen bestaat wel degelijk. Volgens onderzoek dat eerder deze maand werd gepubliceerd, zal de kans dat iemand gedood of gewond raakt door vallende raketonderdelen de komende tien jaar stijgen tot 10%. China is vermanend toegesproken omdat het zijn eigen binnenkomende raketten niet beter heeft verzorgd, maar de weg lijkt nu opnieuw vrijgemaakt te zijn voor een herhaling van de vorige twee voorvallen.

Astronomen verwachten dat de rakettrap binnen een week of zo weer in de atmosfeer van de Aarde zal komen. Helaas is het niet te voorspellen wanneer of waar. Een dergelijke grote rakettrap mag eigenlijk niet in een baan om de Aarde worden achtergelaten om een ongecontroleerde terugkeer te maken. Het risico voor het publiek is niet heel erg groot maar het is gewoon niet acceptabel.

De Wentian module zal nu gebruikt worden om een groot aantal wetenschappelijke experimenten te ondersteunen, variërend van microzwaartekrachtonderzoek en de effecten van ruimtestraling tot experimenten om de groei van planten, insecten, kleine zoogdieren en micro-organismen te bestuderen. Een derde module, Mengtian genaamd, zal volgens plan in oktober worden gelanceerd. China is van plan zijn ruimtestation Tiangong gedurende 10 jaar te gebruiken. In die tijd zal er steeds astronauten gedurende 6 maanden werken.

Eerste publicatie: 26 juli 2022
Bron: diverse persberichten