Ruimtevaartnieuws

China lanceert derde en laatste onderdeel van ruimtestation

China heeft vandaag, 30 oktober 2022, de derde en laatste module gelanceerd van het permanente ruimtestation van het land. De Mengtian module werd maandagmiddag vanaf het Wenchang Satellite Launch Center op het zuidelijke eiland Hainan gelanceerd.

Lancering Mengtian module
In deze foto, vrijgegeven door het Chinese persbureau Xinhua, is de lancering te zien van de Mentian module. Deze module werd door een Lange Mars-5B y4 raket vanaf het Wenchang Satellite Launch Center op Hainan naar de ruimte gebracht. Het is de derde en laatste module van het in aanbouw zijnde Tiangong ruimtestation. Credit: Hu Zhixuan/Xinhua

Mengtian – Hemelse Droom – voegt zich bij Wentian als de tweede laboratoriummodule van het ruimtestation. Alle drie de module gezamenlijk heten Tiangong oftewel het “Hemelse Paleis”. Zowel Mengtian als Wentian zijn gekoppeld aan de kernmodule Tianhe. In deze module leeft en werkt de bemanning.

Net zoals zijn voorgangers werd Mengtian gelanceerd met behulp van een Lange Mars-5B Y4 raket, dit is een van de krachtigste draagraketten die China momenteel heeft.

Mengtian heeft ongeveer 13 uur nodig om Tiangong te bereiken. Het ruimtestation wordt momenteel bewoond door twee mannelijke en een vrouwelijke taikonaut (het Chinese equivalent van een astronaut).

De taikonauten Chen Dong, Cai Xuzhe en Liu Yang arriveerden begin juni voor een verblijf van 6 maanden. In die tijd moesten ze het ruimtestation afbouwen, voerden ze ruimtewandelingen uit en deden de verschillende experimenten.

Nadat Mengtian is gekoppeld zal er de komende maand nog een onbemande Tianzhou naar het ruimtestation gelanceerd worden. In december zal de huidige bemanning worden afgelost. Dan zullen er gedurende ongeveer 2 weken 6 astronauten in Tiangong verblijven.

Mentian weegt ongeveer 20 ton. De module heeft een lengte van 17,9 meter en een diameter van 4,2 meter. Er zullen experimenten in gewichtsloosheid uitgevoerd kunnen worden en er is een luchtsluis die verbinding heeft met het vacuüm van de ruimte en een kleine robotische arm om buitenlangs ladingen te kunnen verplaatsen.

De al gekoppelde 23 ton zware Wentian module is ingericht als een laboratorium voor het uitvoeren van wetenschappelijke en biologische experimenten.

China wil volgens jaar de Xuntian ruimtetelescoop lanceren. Deze zal geen deel uitmaken van Tiangong maar wel in een vergelijkbare baan om de Aarde draaien en kan voor onderhoud koppelen aan het ruimtestation. Verdere uitbreidingen voor het ruimtestation zijn niet aangekondigd.

Al met al heeft het ruimtestation een bewoonbare inhoud van ongeveer 110 m3.

Dit jaar is het bemande Chinese ruimtevaartprogramma officieel 30 jaar oud maar het kreeg in 2003 pas een hele grote boost toen het land de derde natie, na de Verenigde Staten en Rusland, werd dat met eigen middelen een mens in de ruimte had gebracht.

Het ruimtevaartprogramma wordt door het Chinese leger uitgevoerd en krijgt geen steun van buitenaf. Vanwege de banden met het leger weigerde de Verenigde Staten China toegang tot het International Space Station.

Voor de lancering van de Tianhe Module lanceerde het Chinese Manned Space Program enkele uit 1 module bestaande ruimtestations die als testplatforms werden gebruikt.

Het Tiangong ruimtestation weegt ongeveer 66 ton, dat is een fractie van de grootte van het International Space Station waarvan de bouw in 1998 begon en dat nu in totaal ongeveer 465 ton weegt.

Het Chinese ruimtestation heeft een geplande levensduur van 10 tot 15 jaar en het is heel wel mogelijk dat het op enig moment het enige ruimtestation in een baan om de Aarde zal zijn. Dat wil zeggen als de levensduur van het ISS van 30 jaar niet verder opgerekt gaat worden.

Eerste publicatie: 31 oktober 2022
Bron: Xinhua.net