China lanceert Tianzhou 3 vrachtschip naar zijn ruimtestation
China heeft een vrachtmissie naar zijn nieuwe ruimtestation gelanceerd. De lancering vond plaats enkele dagen nadat astronauten het ruimtestation hadden verlaten.
Vandaag op 20 september 2021 werd om 09:10 uur Nederlandse tijd een Lange Mars raket gelanceerd met bovenop de robotische Tianzhou 3. De lancering vond plaats vanaf het Wenchang Satellite Launch Center in de zuidelijke Chinese provincie Hainan.
Ongeveer 6,5 uur later koppelde de Tianzhou 3 met Tianhe (Harmonie van de Hemel). Dit is de kernmodule van het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong. Op vrijdag 17 september verlieten 3 astronauten de 16,6 meter lange Tianhe waarin ze drie maanden verbleven in het kader van hun Shenzhou 12 missie.
De 10,6 meter lange Tianhe is volgestouwd met voorraden, wetenschappelijke apparatuur en brandstof die nodig zijn om Tianhe gereed te maken voor zijn volgende bemanning die binnenkort al zal arriveren. De driekoppige Shenzhou-13 missie wordt naar verwachting midden oktober naar de kernmodule gelanceerd.
Tianhe is het hart van het uit drie elementen bestaande ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis) dat China medio 2022 afgebouwd wil hebben. Er zijn in totaal 11 lanceringen nodig om Tiangong volledig te bouwen en uit te rusten. Tiangong zal dan een massa hebben van ongeveer 0,2 keer de massa van het International Space Station.
Tianzhou 3 was de vierde van deze 11 lanceringen. Tianhe was de eerste en werd op 28 april 2021 gelanceerd. Tianzhou 2 volgde een maand later en is nog steeds aan de kernmodule gekoppeld. Op 16 juni werd de bemande Shenzhou 12 gelanceerd.
De allereerste Tianzhou werd in april 2017 naar het prototype Tiangong-2 ruimtestation gelanceerd. De vrachtmodule werd gebruikt voor koppelings- en bevoorradingsoefeningen voordat de vrachtmodule in september 2017 in de atmosfeer van de Aarde verbrandde. Tiangong-2 verbrandde in juli 2019 boven de Stille Oceaan in de atmosfeer van de Aarde.
Tianzhou betekent “hemels schip”. Shenzhou betekent “Goddelijk schip”.
Eerste publicatie: 20 september 2021
Bron: space.com & staatspersbureau Xinhua