Het Chinese Laba Festival

Het Chinese Laba festival
De traditionele ingrediënten van de Laba rijstepap.

Het Laba Festival valt dit jaar op 5 januari 2017. Het is een traditioneel festival maar geen officiële vrije dag. Het Laba festival valt op de 8-ste dag van de 12-de maan maand. Het Laba festival is van oorsprong een gelegenheid om de voorvaderen te eren en te bidden naar hemel en aarde voor een goede oogst en geluk voor de hele familie. Veel later is het is het een festival geworden waarop traditioneel een soort pap gemaakt van verschillende soorten rijst, bonen, gedroogde noten, tofu en vlees wordt gegeten.

De 12de maan maand wordt “La” genoemd in het Chinees en 8 wordt uitgesproken als “ba” en daar komt dan ook de naam “Laba” vandaan. Het is niet alleen een dag waarop wordt geofferd maar waarop ook Sakyamuni, de oprichter van het Boeddhisme, het licht zag en een Boeddha werd.

Men neemt aan dat de Laba-rijst oorspronkelijk afkomstig is uit India. Sakyamuni was de zoon van een koning uit het noordelijke deel van India. Hij kon er niet tegen dat mensen leden onder ziektes en de theocratie die door de Brahman, één van de vier Indiase kastes, werd voorgeschreven. Hij verliet zijn koninkrijk en ging op zoek naar een manier om zichzelf te verlichten. Na zes jaar van ontberingen en zelfkastijding zag hij op de 8-ste dag van de 12-de maan maand, gezeten onder een bodhi-boom, het ware licht van het Boeddhisme. Men schrijft dat hij gedurende de zes jaar van zelfkastijding alleen maar rijst at dus hij wordt herdacht door op de 8-ste dag van de 12-de maan maand rijstepap te eten.

Het gebruik gaat terug tot de Song Dynastie (960 – 1279 na. Chr.) en werd tijdens de Qing Dynastie (1644 – 1911 na. Chr.) populair. In China wordt al meer dan 1000 jaar rijstepap gegeten tijdens het Laba festival. Het maken van de speciale Laba rijstepap is een manier om een goede oogst te vieren.

De speciale rijstepap die tijdens Laba wordt gegeten is erg voedzaam en bestaat uit verschillende soorten rijst, bonen, gedroogde noten, tofu en vlees. Ook worden er vaak meloenzaden, lotuszaden, pijnboompitten en suiker toegevoegd om de smaak te versterken. Na 10 eeuwen van ontwikkeling zijn er meer dan 100 verschillende methodes bekend om Laba rijstepap te maken.

Na uren van koken wordt de rijstepap geofferd aan de voorouders en als middagmaal aan vrienden gegeven. Ook wordt er vaak rijstepap gegeven aan arme mensen.

Tegenwoordig wordt de Laba rijstepap gezien als een voedzaam gerecht in de winter dat de milt versterkt, de eetlust opwekt en de zenuwen kalmeert. De rijstepap wordt door mensen van alle leeftijden gegeten.

Datums van het Laba festival

Jaar Naam Datum
2013 Guisi 8 januari 2014
2014 Jiawu 27 januari 2015
2015 Yiwei 17 januari 2016
2016 Bingshen 5 januari 2017
2017 Dingyou 24 januari 2018
2018 Wuxu 13 januari 2019
2019 Jihai 2 januari 2020

Eerste publicatie: 5 januari 2017

 

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: