Astronomisch Nieuws

China lanceert volgend jaar zijn eigen Mars verkenner

Bonville krater op Mars
De Bonville krater op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

 

Het Chinese ruimtevaartagentschap CNSA heeft plannen om volgend jaar een verkenner naar Mars te lanceren. Dit volgt dan op de zeer geslaagde landing op de verre zijde van de Maan van begin dit jaar. De aankondiging werd gedaan op een bijeenkomst van de Chinese People’s Political Consultative Conference. Dit is een adviesgroep van de overheid bestaande uit vertegenwoordigers uit het Chinese politieke spectrum.

Volgens Wu Weiren, hoofdontwerper van het Chinese maanlander-programma heeft China de afgelopen 60 jaar grote vooruitgang geboekt en moet het land nu zijn aanwezigheid in de ruimte gaan opvoeren. Volgens Wu zal China, na Rusland en de Verenigde Staten, het derde land worden dat een verkenner naar Mars stuurt, die in een baan om de planeet brengt, er een probe laat landen en die de planeet gaat onderzoeken (India heeft overigens ook een sonde naar Mars gestuurd, de Mars Orbiter Mission, maar er gaan lander laten landen).

Lang na Rusland en de Verenigde Staten lanceerde China in 1970 zijn eerste satelliet. Het land is daarna begonnen aan een gigantische inhaalrace. In 2007 draaide de eerste Chinese ruimtesonde, Chang’e 1, rond de Maan en onlangs landde de Chang’e 4 samen met een maanrovertje met succes op de verre zijde van de Maan. Later dit jaar zal vermoedelijk de Chang’e 5 missie van start gaan die materiaal van de Maan naar de Aarde zal brengen.

De Chinese missie naar Mars zal de vele missies van de NASA en de ESA die nu al de rode planeet onderzoeken, gaan vergezellen. Volgens het Chinese persbureau Xinhua wil China voor 2030 ook nog andere missies lanceren waaronder een naar de planeet Jupiter.

De missie, die nog geen naam heeft, is niet de eerste Chinese poging om Mars te bereiken. In 2011 probeerde de China National Space Administration (CNSA) de Yinghuo 1 naar mars te sturen. Deze orbiter zou samen met de Russische Phobos-Grunt meeliften maar de lancering mislukte en de Phobos-Grunt kwam niet verder dan een baan om de Aarde. China heeft nog geen verdere details bekend gemaakt over de missie.

 

Eerste publicatie: 5 maart 2019
Bron: Gizmodo, Xinhua