Ruimtevaartnieuws

Mars helikopter Ingenuity maakt zijn 41ste vlucht

Tijdens de vlucht van 27 januari 2023 werd een afstand van 183 meter afgelegd. Ingenuity maakte op 27 januari 2023 een snelle vlucht van zijn rustplaats en vervolgens weer terug. De vlucht duurde 109 seconden en in die tijd werd een totale afstand van 183 meter afgelegd.

NASA Mars Helicopter Ingenuity illustration. Credit: NASA/JPL
NASA Mars Helicopter Ingenuity illustration. Credit: NASA/JPL

Nadat het stof was neergedaald in de Jezero krater keerde Ingenuity terug naar zijn rustgebied bij “Airfield Beta”. Een timelapse van de beelden die tijdens de vlucht zijn vastgelegd toont de schaduw van de helikopter die over de zandduinen raast.

Ingenuity is een aanvulling op de Perseverance Mars rover van de NASA. De rover landde in februari 2021 in de Jezero krater in een gebied waar zich vroeger een groot meer en een rivierdelta bevonden. De krater heeft een doorsnede van ongeveer 45 kilometer.

De rover is de afgelopen weken druk bezig geweest tijdens zijn zoektocht naar tekenen van oud leven op Mars en heeft vanaf 30 januari 10 buisjes met materiaal op de bodem van de krater gedropt. Dit is een back-up van materiaal. Perseverance heeft dubbele monsters van verschillende plekken in zijn binnenste opgeborgen. Een van de sets zal omstreeks 2033 naar de Aarde worden teruggehaald.

Perseverance moet de monsters rechtstreeks naar een lander van de NASA vervoeren die daarna de lading naar een baan om de Aarde brengt. Als dat niet zou lukken dan zouden twee nieuwe helikopters, vergelijkbaar met Ingenuity, dienen als een hulpteam waarbij ze de monsters op het oppervlak zouden verzamelen voor terugkeer tijdens een gezamenlijke campagne uitgevoerd door de ESA en de NASA.

De lander schiet de samples naar een baan om Mars waar ze een Europese sonde zullen ontmoeten. Deze ruimtesonde moet de monsters terug naar de Aarde brengen. (Zowel de Marslander als de Europese sonde zullen naar verwachting halverwege de jaren ’20 worden gelanceerd.

Met de 41ste vlucht heeft Ingenuity zijn gestelde doel achtvoudig overtroffen. De helikopter was oorspronkelijk belast met het uitvoeren van vijf vluchten. Voordat Ingenuity arriveerde had er nog nooit een menselijk voertuig in de ijle atmosfeer van mars gevlogen.

Dankzij de verlengde missie kan Ingenuity vooruitkijken voor Perseverance. Vermoedelijk zal NASA in de toekomst meer van dit soort missies gaan uitvoeren. Vanuit de lucht stelt de helikopter wetenschappers in staat om interessante wetenschappelijke doelen te onderzoeken of om de beste route voor Perseverance te vinden om zich een weg te banen door het kraterachtige en rotsachtige landschap van de Jezero krater.

Eerste publicatie: 1 februari 2023
Bron: NASA