Ruimtevaartnieuws

Meer dan 200 foto’s van Jupiter foetsie na storing JunoCam

Voor de tweede scheervlucht op rij heeft een belangrijke camera die Jupiter bestudeert moeite om foto’s te maken.

Een afbeelding van Jupiter gemaakt door de JunoCam
Een afbeelding van Jupiter gemaakt door de JunoCam tijdens de 48ste scheervlucht langs de planeet. Credit: NASA/JPL/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Thomas Thomopoulos CC BY

De Juno ruimtesonde van de NASA werd in 2011 gelanceerd en arriveerde in 2016 bij Jupiter. Sindsdien heeft de ruimtesonde bijna 50 scheervluchten langs de grootste planeet in ons zonnestelsel gemaakt. Tijdens die scheervluchten zijn ook waardevolle opnames gemaakt van de grote manen van Jupiter. Maar tijdens de meest recente scheervlucht op 22 januari 2023 kon de camera slechts ongeveer 1/5de van de geplande beelden vastleggen.

Een soortgelijk probleem deed zich voor tijdens de vorige scheervlucht in december. Het missiepersoneel denkt dat de camerastoring het gevolg is van het feit dat de camera een ongewoon hoge temperatuur bereikt. Men werkt nog steeds aan een oplossing van dit probleem.

Kort na de scheervlucht van 14 december 2022 ondervond Juno een geheugenprobleem waardoor de ruimtesonde in de veilige modus ging. Hierdoor werd de overdracht van gegevens naar de Aarde vertraagd. Juno stuiterde soepel terug uit de veilige modus en de meeste gegevens bereikten alsnog de Aarde. Maar de JunoCam had het al vroeg tijdens de scheervlucht moeilijk.

De camera had opdracht gekregen om tijdens de scheervlucht van december 90 foto’s te maken maar de eerste vier foto’s zijn slecht gelukt. Het missieteam stelde vast dat wanneer JunoCam werd ingeschakeld de temperatuur voldoende steeg om de fotografie te verstoren en dat het instrument aan het einde van die eerste vier afbeeldingen was afgekoeld.

Maar het probleem lijkt zich weer te hebben voorgedaan, dit keer langer – 23 uur in plaats van 36 minuten. Deze keer liet de storing 214 afbeeldingen onbruikbaar achter en nadat het instrument voldoende was afgekoeld waren er maar 44 opnames goed.

De volgende scheervlucht zal op 1 maart 2023 plaatsvinden. Het missieteam onderzoekt de mogelijke oplossingen en ondertussen blijft JunoCam gewoon ingeschakeld.

Missiepersoneel overwoog de Juno ruimtesonde zonder camera te lanceren want voor de wetenschappelijke doelen van de missie was een dergelijk instrument niet nodig. Maar NASA besloot JunoCam toe te voegen voor het grote publiek. De kleurencamera maakt foto’s van de toppen van de dynamische wolken van Jupiter waarbij het publiek suggereert waar de beelden moeten worden gemaakt en hoe zo moeten worden verwerkt.

JunoCam was ontworpen om minimaal 7 scheervluchten door de gevaarlijke omgeving rond Jupiter te overleven. Juno zelf opereert ook buiten zijn primaire missie. Deze eindigde in juli 2021. Het is de verwachting dat de missie door kan gaan tot september 2025.

Eerste publicatie: 1 februari 2023
Bron: NASA