Zonnestelsel Nieuws

Maantje van Dinkinesh krijgt een naam

Het maantje dat werd gevonden tijdens de eerste asteroïde-ontmoeting van de Lucy-missie van de NASA heeft een officiële naam. Op 27 november 2023 keurde de Internationale Astronomische Unie de naam “Selam” of ሰላም , wat “vrede” betekent in het Amhaars, goed voor de maan van Dinkinesh.

Lucy ziet Dinkinesh en Selam
Een valse-kleurenopname van de asteroïde Dinkinesh en zijn satelliet Selam, gemaakt met behulp van gegevens verzameld door de kleurencamera van het NASA Lucy-ruimtevaartuig, de Multi-spectral Visible Imaging Camera, MVIC, op het L’Ralph-instrument. Dit MVIC-beeld werd ongeveer 100 seconden vóór de dichtste nadering op 1 november 2023 verkregen. De oranje, groene en violette MVIC-filters werden toegewezen aan de rode, groene en blauwe kanalen om dit beeld te creëren. Credit: NASA/Goddard/SwRI

“Dinkinesh” is de Ethiopische naam voor het fossiel met de bijnaam “Lucy”, zegt Raphael Marschall van het Observatoire de la Côte d’Azur in Nice, Frankrijk, die Dinkinesh oorspronkelijk identificeerde als een potentieel doelwit voor de Lucy-missie. “Het leek gepast om zijn maan te vernoemen naar een ander fossiel dat soms Lucy’s baby wordt genoemd. Het fossiel Selam, gevonden door Zeresenay Alemseged in 2000 in Dikika, Ethiopië, behoorde toe aan een 3-jarig meisje van dezelfde soort als Lucy, hoewel de “baby” leefde meer dan 100.000 jaar vóór Lucy.

De Lucy-ruimtesonde vloog op 1 november 2023 langs Dinkinesh en Selam. Hoewel waarnemingen voorafgaand aan de ontmoeting hadden laten doorschemeren dat er iets interessants aan de hand was in dit systeem, was het team verrast om te ontdekken dat Dinkinesh niet alleen een maantje had maar dat de satelliet een contact-binaire satelliet was, de eerste contact-binaire satelliet ooit waargenomen.

Het team heeft het downloaden van de gegevens van Lucy’s eerste ontmoeting met een asteroïde voltooid en gaat door met het verwerken ervan. De ontmoeting met Dinkinesh werd in januari van dit jaar toegevoegd als een test tijdens de vlucht van de systemen en instrumenten van de ruimtesonde, en alle systemen presteerden goed.

De tools en technieken die zijn verfijnd met gegevens uit deze ontmoeting zullen het team helpen zich voor te bereiden op de belangrijkste doelen van de missie: de nog nooit eerder onderzochte Trojanen bij Jupiter. Naast beelden gemaakt door Lucy’s L’LORI-camera met hoge resolutie en de Termal Tracking Camera’s (T2Cam), verzamelden de andere wetenschappelijke instrumenten van Lucy ook gegevens die wetenschappers zullen helpen deze raadselachtige asteroïden te begrijpen.

De twee componenten van het door het Goddard Spaceflight Center geleverde L’Ralph-instrument, de Multi-spectral Visible Imaging Camera (MVIC) en Linear Etalon Imaging Spectral Array (LEISA), hebben beide met succes de twee asteroïden waargenomen vanuit verschillende hoeken rond de dichtste nadering. Tijdens de ontmoeting scanden de twee instrumenten over de oppervlakken van de asteroïden, waardoor het team kleurenafbeeldingen en ruimtelijk opgeloste spectra van de objecten kon samenstellen.

Om de uiteindelijke beelden samen te stellen moet men zorgvuldig rekening houden met de beweging van de ruimtesonde, maar de nauwkeurige richtinformatie van Lucy maakt dit mogelijk. Deze beelden zullen wetenschappers helpen de samenstelling van de asteroïden te begrijpen, waardoor het team de samenstelling van Dinkinesh en Selam kan vergelijken en kan begrijpen hoe deze objecten qua samenstelling verbonden kunnen zijn met andere asteroïden.

De door de Arizona State University geleverde Lucy Thermal Emissions Spectrometer (L’TES detecteerde de asteroïden ook, ook al vulden ze, in tegenstelling tot de toekomstige Trojaanse asteroïden, slechts een klein deel van het brede gezichtsveld van het instrument. Wetenschappers verwachten dat de gegevens vooral inzicht zullen verschaffen in de oppervlakte-eigenschappen van de grotere asteroïde Dinkinesh.

L’TES kon de temperatuur van het systeem gedurende ongeveer negen minuten detecteren en meten terwijl de ruimtesonde op zijn dichtste nadering voorbij vloog. Deeltjes van verschillende grootte, zoals zand, kiezelstenen en rotsblokken worden anders warm naarmate de asteroïde roteert. De L’TES-temperatuurmetingen zullen astronomen in staat stellen de grootte en fysische eigenschappen van de materialen op het oppervlak van de asteroïde te bestuderen.

Verwacht wordt dat Lucy de komende tien jaar nog eens negen asteroïden zal bezoeken in zes afzonderlijke ontmoetingen. Na een zwaartekrachtzwieper van de Aarde in december 2024 zal de ruimtesonde terugkeren naar de belangrijkste asteroïdegordel waar de ruimtesonde in april 2025 de asteroïde Donaldjohanson zal tegenkomen. Lucy zal door de hoofdgordel vliegen en in 2027 de belangrijkste doelen van de missie bereiken, de Trojaanse-asteroïden bij Jupiter.

Eerste publicatie: 30 november 2023
Bron: phys.org/NASA