Ruimtevaartnieuws

Chinese astronauten na 90 dagen terug op Aarde

De die Chinese astronauten na hun landing in de Gobi woestijn
De drie Chinese astronauten na hun landing in de Gobi woestijn. Ze verbleven 90 dagen in het nieuwe Chinese ruimtestation. (Credit: CMSA)

Drie Chinese astronauten kwamen vrijdag 17 september na een verblijf van 90 dagen terug naar de Aarde. Het was de langste bemande Chinese ruimtemissie tot nu toe. De capsule met het drietal landde om 07:34 uur Nederlandse tijd in de Chinese Gobi woestijn.

Volgens het China Manned Space Agency (CMSA) verkeert het drietal in goede gezondheid en was de eerste bemande missie naar het eigen Chinese ruimtestation een groot succes.

Voordat ze naar huis toe mogen gaan de Chinese astronauten, taikonauten genoemd, 14 dagen in quarantaine. Volgens het CMSA kan het afweersysteem van de astronauten verzwakt zijn na de lange missie in de ruimte.

De missie maakt deel uit van het zwaar gepromote ruimtevaartprogramma dat inmiddels ook een lander en rover op Mars laat rijden en verschillende sondes naar de Maan heeft gestuurd.

Het was de eerste bemande missie in bijna vijf jaar. De lancering vond plaats op 17 juni in het kader van de viering van het 100-jarig bestaan van de communistische partij op 1 juli.

De bemanning verbleef 90 dagen in het ruimtestation Tiangong van waaruit experimenten werden gedaan en enkele ruimtewandelingen werden gemaakt.

Tiangong betekent “hemels paleis”, het ruimtestation heeft een verwachte levensduur van minimaal 10 jaar en wordt komend jaar nog met een aantal modules uitgebreid.

De missie werd geleid door Nie Haisheng die al aan twee eerdere ruimtemissies deelnam. Hij is een voormalig piloot van de Chinese luchtmacht. Ook de twee andere taikonauten, Liu Boming en Tang Hongbo zijn militairen.

Space race

De Chinese ruimtevaartagentschap heeft voor het einde van volgend jaar nog 11 vluchten gepland waaronder drie bemande missies die 2 laboratoriummodules zullen installeren aan het 70 ton zware ruimtestation.

China heeft de afgelopen jaren miljarden euro’s in zijn, door militairen geleide, ruimtevaartprogramma gestoken om op gelijke hoogte te komen met de Verenigde Staten en Rusland. De Chinese bemande ruimtevaartambities worden deels aangedreven door het veto van de Verenigde Staten om Chinese astronauten toe te laten tot het International Space Station. Dit ISS is een samenwerkingsverband tussen de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Europa en Japan.

Het ISS zou omstreeks 2024 met pensioen gaan maar NASA heeft al aangegeven dat het mogelijk tot na 2028 kan blijven functioneren.

Eerste publicatie: 18 september 2021
Bron: spacedaily & anderen