Ruimtevaartnieuws

Chinese raket valt boven de Stille Oceaan uit elkaar

De oncontroleerbare kerntrap viel onschadelijk in de oceaan maar  niet voordat het luchtruim in delen van Europa werd gesloten.

Lancering Chinese Lange Mars 5B raket
Lancering van China’s nieuwe Lange Mars 5B-raket vanaf de lanceerbasis in Wenchang op het eiland Hainan. Credit: Tu Haichao/Xinhua

De booster van een Chinese Lange Mars 5B-raket kwam vandaag om 11:01 uur Nederlandse tijd weer de atmosfeer van de Aarde binnen. De brokstukken van de rakettrap vielen ten westen van de Mexicaanse kust in de Stille Oceaan. Er zijn geen meldingen van gewonden maar de kerntrap van 22 ton bedreigde tijdens zijn laatste baan wel bevolkte gebieden.

Het Space Command van de Verenigde Staten bevestigde de terugkeer in de atmosfeer van de booster via Twitter en zei dat de booster boven het zuidelijke centrale deel van de Stille oceaan uit elkaar viel. Space Command volgde ook een tweede atmosferische terugkeer wat suggereert dat de raket in twee grote stukken uit elkaar is gevallen.

De kans was groot dat de 33 meter lange booster boven de oceaan terug zou keren. Twee derde van de Aarde is immers bedekt met water. Toch kiest China ervoor om met de levens en eigendommen van mensen te spelen en een raket te ontwerpen die, in plaats van een veilige en gecontroleerde terugkeer na de lancering uit te voeren, in een snel vervallende baan vliegt. De raket, met de derde en laatste module voor het Chinese ruimtestation Tiangong, werd op 31 oktober gelanceerd vanaf het Wenschang Space Launch Center in Hainan. Het is de vierde keer dat een Lange Mars 5B-raket in een ongecontroleerde staat is teruggekomen naar de Aarde.

Missiecontrollers hadden geen manier om de booster te besturen zodra deze in een baan om de Aarde kwam waardoor experts moesten voorspellen waar en wanneer deze zou kunnen landen, end at is lastig om te doen. Gisteravond hadden de meeste projecties de booster rond 7 uur Nederlandse tijd verwacht met een afwijking van plus of min een uur. De rakt, die vandaag om 11 uur in de atmosfeer terugkeerde deed dit met een snelheid van 28.160 kilometer per uur.

Het puin viel ten westen van de Mexicaanse kust in de oceaan. De kerntrap bewoog op dat moment in noordoostelijke richting en als hij was doorgegaan zou hij over Mexico en delen van de Verenigde Staten zijn gevlogen. De voetafdrukken van het puin zijn niet klein, met breedtes die vaak 70 kilometer breed en meer dan 2000 kilometer lang kunnen zijn. Deskundigen verwachtten dat tussen de 10 en 40% van de booster waarschijnlijk de terugkeer zou overleven.

Tijdens zijn laatste baan vloog de kerntrap over Spanje, Saoedi-Arabië en West-Australië. Spanje sloot tijdelijk een deel van zijn luchtruim af omdat de booster overvloog. Niemand raakte gewond (voor zover gewend) maar de eigenzinnige booster zorgde wel voor overlast.

Dit is het vierde incident met een uit de hand gelopen Lange Mars 5B-kerntrap. Twee jaar geleden viel puin van de inaugurele lancering van de rake top Ivoorkust en veroorzaakte naar verluidt schade aan eigendommen. Puin van de tweede vlucht viel ongevaarlijk in de Indische Oceaan maar de terugkeer van de derde  vlucht in juli 2022 was zichtbaar vanuit Maleisië met gevaarlijke stukjes ruimtepuin die neerregenden op delen van Indonesië en de Filippijnen.

Eerste publicatie: 4 november 2022
Bron: diverse persberichten