Zonnestelsel Nieuws

Curiosity maakt schitterende foto van het landschap op Mars

Leden van het Curiosity-team van de NASA hebben twee versies van zwart-wit opnames van bergen op Mars, genomen op verschillende tijden van de dag gecombineerd en er kleuren aan toegevoegd om een zeldzaam mooi postkaart van Mars te maken.

Panoramafoto gemaakt door de Curiosity rover op Mars
Curiosity gebruikte zijn navigatiecamera om op twee verschillende tijden van de dag panorama’s te maken van deze scene. Credit: NASA / JPL-Caltech.

Op 16 november 2021 beval het Curiosity-team de rover om twee sets van compositieopnames te maken. De eerste opname werd om 08:30 uur gemaakt en de tweede opname om 04:10 uur lokale tijd op Mars.

De twee verschillende tijden zorgen voor contrasterende lichtomstandigheden die een variëteit aan landschap details zichtbaar maakt.

De onderzoekers combineerden de twee opnames tot een artistieke recreatie waarbij elementen van de ochtendopname in blauw, de namiddag in oranje en een combinatie van beiden in groen wordt weergegeven.

Curiosity maakt met zijn navigatiecamera’s na iedere rit een 360° opname in zwart/wit van de omgeving. Om de resulterende panoramafoto gemakkelijker naar de Aarde te kunnen sturen wordt die in een sterk gecomprimeerd formaat opgeslagen.

Maar nadat de onderzoekers het beeld van de omgeving zagen na de laatste stop vonden ze dat die te mooi was om in een lage resolutie te maken. In plaats daarvan maakten de navigatiecamera’s de opnames in de allerhoogste resolutie die ze aankunnen.

De blauwe, oranje en groenten kleuren zijn niet de kleuren die het menselijk oog zouden zien. In plaats daarvan vertegenwoordigen de kleuren het beeld op verschillende tijden van de dag.

In het midden van de opname zien we Mount Sharp, de 5 kilometer hoge berg waar Curiosity sinds 2014 tegenop rijdt. Rechts van het centrum zijn in de verte afgeronde bergen zichtbaar.

Een veld van zandduinen, bekend als “Sands of Forvie” strekt zich uit over 400 tot 800 meter.

Uiterst rechts op de panoramafoto is de steile “Rafael Navarro” berg zichtbaar. Deze is vernoemd naar een van de teamleden die afgelopen jaar is overleden.

Achter deze berg is het bovenste deel van Mount Sharp zichtbaar, ver boven het gebied dat Curiosity nu aan het onderzoeken is.

Mount Sharo bevindt zich in de Gale krater. Dit is een 154 kilometer groot bassin dat tijdens een oude inslag is ontstaan. De verre rand van de Gale krater is 2,3 kilometer hoog en bevindt zich op een afstand van ongeveer 30 tot 40 kilometer van de rover en is zichtbaar aan de horizon.

Eerste publicatie: 28 november 2021
Bron: NASA