Ruimtevaartnieuws

Cygnus ruimtevaartuig vernoemd naar Sally Ride

Northrop Grumman heeft een Cygnus vrachtcapsule vernoemd naar Sally Ride – de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. Northrop Grumman heeft een traditie om zijn Cygnus vrachtschepen te vernoemen naar belangrijke personen in de ruimtevaartgeschiedenis.

Sally Ride was in 1983 missiespecialist aan boord van de STS-7 missie uit het spaceshuttleprogramma. Ze vloog aan boord van de Challenger.

Sally Ride
Sally Ride werd in 1983 de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. Ze vloog aan boord van de spaceshuttle Challenger. Credit: NASA

Negenendertig jaar geleden werd astronaut Sally Ride de eerste Amerikaanse vrouw die naar de ruimte werd gelanceerd. Ze inspireerde hiermee een generatie vrouwen die grenzen bleven doorbreken. Ride’s bijdrage aan de verkenning van de ruimte wordt nu geëerd met een vrachtcapsule die naar haar is vernoemd.

Northrop Grumman heeft een aanstaande Cygnus vrachtcapsule de naam S.S. Sally Ride gegeven als nagedachtenis aan haar historische reis naar de ruimte in 1983. De vervangbare vrachtcapsule zal op 6 november 2022 gelanceerd worden in het kader van het commerciële contract dat het bedrijf heeft met de NASA. De NG-18 bevoorradingsmissie naar het ISS zal wetenschappelijke instrumenten, uitrusting en voorraad voor de bemanning naar het ISS brengen.

Terwijl de capsule naar een lage aardbaan reist zal de verbeterde Cygnus de erfenis van de beroemde astronaut eren. Ride was een van de 35 mensen die in 1978 werden geselecteerd als de eerste klas van NASA-astronauten die vrouwen en minderheden bevatte. Ze werd volgens NASA gekozen samen met vijf andere vrouwen uit 8000 kandidaten.

Ride behoorde tot de eerste vier van die klas die naar de ruimte reisden. Ze deed dat als lid van de STS-7 bemanning van de spaceshuttle Challenger. Die missie ging op 18 juni 1983 van start. Die historische lancering markeerde de eerste reis naar de ruimte voor een Amerikaanse vrouw (Ride werd voorafgegaan door twee Sovjet-kosmonauten die in 1963 en 1982 naar de ruimte gingen.)

Sally Ride vloog in 1984 opnieuw naar de ruimte en ze deed dat weer met de Challenger. Ze zou nog een derde keer gaan maar die vlucht ging niet door toen in 1986 de Challenger tijdens de lancering verongelukte. Ze verbleef in totaal 14 dagen, 7 uur en 46 minuten in de ruimte.

Na haar carrière als astronaut werd Sally Ride hoogleraar in de natuurkunde en directeur van het California Space Institute van de universiteit van Californië. Ride stond voor inclusiviteit in de ruimtevaart en ze stimuleerde jonge meiden om exacte wetenschappen te gaan studeren. Ze overleed op 61-jarige leeftijd in 2012 aan de gevolgen van pancreaskanker.

Met de naamgeving van de Cygnus-capsule volgt Northrop Grumman de traditie om degenen te eren die een impact hebben gehad op de bemande ruimtevaart. Eerdere onderscheidingen waren o.a. voor Kalpana Chawla die in 2003 stierf aan boord van de verongelukte spaceshuttle Columbia en Katherine Johnson die als vrouw van kleur belangrijke berekeningen maakte van de baanmechanica die cruciaal waren voor de lancering van de eerste Amerikaanse bemande vluchten.

Na het beëindigen van zijn missie zal de S.S. Sally Ride opnieuw de atmosfeer van de Aarde ingaan. Hoewel de ruimtecapsule zal verbranden in de atmosfeer zal de naam van Sally Ride voor eeuwig voortleven.

Eerste publicatie: 6 oktober 2022
Bron: Northrop Grumman, Gizmodo