Ruimtevaartnieuws

De eerste Starliner is gedoopt en heet nu Calypso

De Boeing CST-100 na de landing in White Sands
De Boeing CST-100 Starliner na de landing in White Sands, New Mexico, zondag 22 december 2019. De landing is het einde van een verkorte Orbital Flight Test voor het bedrijf dat nog steeds voldoet aan verschillende missiedoelen voor NASA’s Commercial Crew programma. De Starliner werd met behulp van een Atlas V-raket van United Launch Alliance op vrijdag 20 december 2019 gelanceerd vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida. Credit: NASA/Bill Ingalls

De eerste Starliner van Boeing die heelhuids uit de ruimte is teruggekeerd heeft nu een naam: Calypso. Astronaute Suni Williams van de NASA, die commandant zal zijn van de eerste bemande vlucht had de eer om het toestel na de veilige landing in de woestijn van White Sands, te dopen. De plechtigheid vond anderhalf uur na de landing plaats. Suni Williams koos voor deze naam om vroegere ontdekkers te eren.

In de Griekse mythologie was Calypso de dochter van Atlas. De Starliner wordt met Atlas V-raketten van United Launch Alliance gelanceerd.

Calypso is ook de naam van een van de kleine manen van Saturnus. Ook de omgebouwde mijnenveger van Jacques Cousteau droeg de naam Calypso. Volgens Williams is de oceaan enorm belangrijk voor deze planeet. Onze planeet zou heel anders zijn zonder oceanen. Er is volgens haar nog enorm veel te ontdekken in onze oceanen, net zoals we nog heel veel in de ruimte kunnen ontdekken. Voor haar leek de naam Calypso een natuurlijk huwelijk tussen beiden.

Williams zal samen met NASA astronaut Josh Cassada en twee nog te benoemen internationale bemanningsleden de eerste operationele vlucht van de Calypso naar het International Space Station uitvoeren. Maar voor die lancering plaats zal vinden moet Boeing eerst nog aan de slag met de gegevens van de Orbital Flight test van de Calypso. Deze vlucht werd, door een onjuiste klok, voortijdig afgebroken. Daarna zal er een Crew Flight Test worden uitgevoerd waarbij een andere, nog aan te wijzen Starliner capsule gebruikt moet worden.

In de tussentijd zal de Calypso opgeknapt worden. Er worden nieuwe hitteschilden gemonteerd. De hitteschilden worden telkens tijdens de landing afgestoten en kunnen niet hergebruikt worden. Omdat het de eerste ruimtecapsule is die opnieuw naar de ruimte toe gaat zal Boeing een gedegen inspectie uit willen voeren.

Ofschoon de naamgeving niet van tevoren was aangekondigd lichtte William voorafgaand aan de lancering op vrijdag 20 december 2019 een tipje van de sluier op. Er zijn tradities in de ruimtevaart en sommige van die tradities willen we voortzetten, aldus Williams tijdens de persconferentie.

De traditie dat astronauten hun ruimtecapsule een naam geven gaat terug tot de eerste Amerikaan in de ruimte. Alan Shepard gaf zijn Mercury capsule de naam “Freedom 7”. De andere zes Mercury astronauten na hem deden hetzelfde. Zo kennen we bijvoorbeeld de Liberty Bell 7, Friendship 7, Sigma 7 en Faith 7.

Tijdens de Gemini vluchten werd deze traditie onderbroken maar tijdens het Apollo-programma werd dit weer ingevoerd. De namen werden gebruikt roepnaam voor de vluchten die zowel een commando- als een maanmodule hadden.

 

Eerste publicatie: 23 december 2019
Bron: diverse persberichten, NASA, Boeing