Ruimtevaartnieuws

Eerste Starliner van Boeing landt veilig op Aarde

Landing Starliner
Landing Starliner in de woestijn van de lanceerbasis White Sands in New Mexico. De opname is gemaakt met behulp van infrarood camera’s. De opname is een still uit de live stream van NASA TV. Credit: NASA TV

De eerste testvlucht van de Starliner van Boeing die straks astronauten moet gaan vervoeren, is veilig op Aarde geland. Het was de eerste testvlucht. De Starliner had moeten koppelen aan het International Space Station maar doordat de motoren na de lancering niet op tijd reageerden ging dit niet door.

De onbemande Starliner landde in de koude woestijn van de lanceerbasis White Sands in New Mexico. De landing vond plaats om 13:58 uur Nederlandse tijd. Het was de allereerste zachte landing van een bemanbare ruimtecapsule op Amerikaanse bodem. Met de landing werd een driedaagse testvlucht afgesloten die op vrijdag 20 december 2019 begon.

Tijdens de landing was het nog donker in White Sands. De landing was alleen zichtbaar met behulp van infrarood camera’s. De Starliner verzachtte de landing met behulp van zes airbags. De landing vond plaats met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur.

De Starliner zou oorspronkelijk 8 dagen in de ruimte blijven en geautomatiseerd naar het International Space Station vliegen om zo aan te tonen dat de ruimtecapsule klaar is om voor de NASA astronauten te vervoeren. Maar tijdens de lancering trad er een timingsfout op waardoor de Starliner niet in zijn beoogde baan terechtkwam en het ISS niet meer kon bereiken.

In plaats daarvan draaide de Starliner op een hoogte van ongeveer 33 rondjes om de Aarde. In die tijd werden testen uitgevoerd voor toekomstige bemande vluchten. Starliner is een van de twee commerciële ruimtevaartuigen (De Crew Dragon van SpaceX is de andere) die door NASA zijn geselecteerd om astronauten op en neer te brengen naar het International Space Station.

In 2014 werden Boeing en SpaceX door NASA als Commercial Crew Program partners geselecteerd. Boeing ontving 4,2 miljard dollar en SpaceX moest het doen met 2,6 miljard dollar. Beide bedrijven hebben nu onbemande vluchten uitgevoerd (de Crew Dragon vloog in maart 2019 naar het ISS toe) en men verwacht dat beide bedrijven begin 2020 beginnen met bemande vluchten.

 

Eerste publicatie: 22 december 2019
Bron: NASA