Mars helikopter Ingenuity maakt 21ste vlucht op Mars

De 1,8 kilogram zware helikopter heeft op 11 maart 2022 weer een vlucht gemaakt op de Rode Planeet. Het was de 21ste in totaal. De kleine helikopter legde een afstand van 370 meter af. Daar was 129,2 seconden voor nodig. De gemiddelde vluchtsnelheid bedroeg 3,85 meter per seconde, aldus het Jet Propulsion Laboratory van de NASA dat Ingenuity vanaf de Aarde bestuurt.

De derde vlucht van de Ingenuity helikopter
De Ingenuity Mars Helikopter van de NASA tijdens zijn derde vlucht op 25 april 2021. De opname is gemaakt door de linker Navigatiecamera aan boord van de Perseverance Mars rover. Credit: NASA/JPL-Caltech

De Ingenuity helikopter landde in februari 2021 samen met de Perseverance marsrover op de bodem van de Jezero krater op Mars. Deze krater was miljarden Jaren geleden een meer en een rivierdelta. De door zonne-energie aangedreven helikopter voerde vijf demonstratievluchten uit om aan te tonen dat het mogelijk is, om ondanks de zeer ijle atmosfeer, Mars vanuit de lucht te verkennen.

Die vijf vluchten werden door Ingenuity met succes uitgevoerd en NASA verlengde de missie. Tijdens deze fase dient de helikopter als verkenner voor Perseverance en worden ook de grenzen opgezocht van wat er in de lucht mogelijk is op de rode planeet. De hoofdtaak van Perseverance is het zoeken naar tekenen van leven op Mars en het verzamelen van tientallen monsters die in een later stadium door een andere missie naar de Aarde worden gehaald.

Tijdens het eerste jaar van hun missie verkenden Ingenuity en Perseverance gebieden ten zuiden en zuidwesten van hun landingsplaats. Beide robots bewegen nu terug naar hun landingsplek en van daaruit gaan ze naar een toegankelijk deel van de oude rivierdelta.

Het Perseverance-team staat te trappelen om met de verkenning van de delta te starten. Rivierdelta’s op Aarde zijn namelijk goed in het bewaren van koolstofrijk organisch materiaal en tekenen van leven zelf.

Tijdens zijn 21 vluchten op Mars verbleef Ingenuity in totaal 38,8 minuten in de lucht en werd er een afstand van 4,65 kilometer afgelegd. Dat is meer dan Perseverance op Mars heeft afgelegd want de kilometerteller van de rover staat op ongeveer 4,39 kilometer.

Eerste publicatie: 12 maart 2022
Bron: space.com, NASA JPL