Chinese Yutu 2 stuurt schitterende foto vanaf de verre zijde van de Maan
De Chinese Yutu 2 rover verblijft inmiddels 3 jaar op de verre zijde van de Maan en heeft nu een schitterende panoramafoto naar de Aarde gestuurd. De maanrover keek terug op de lander die inmiddels ver van de rover is verwijderd.
De Chinese Yutu 2 rover heeft een opname geretourneerd van zijn weg die de afgelopen drie jaar is afgelegd door de barre omgeving op de verre zijde van de Maan.
De nieuwe afbeeldingen die eind februari werden gepubliceerd door Ourspace, een aan de China National Space Administration gelieerd populair wetenschappelijk kanaal, geeft een beeld van de reis van de maanrover. Eén afbeelding toont een panoramische terugblik van Yutu 2’s meest recente bewegingen waarbij de Chang’e 4 lander in de verte zichtbaar is. Yutu 2 landde, aan boord van de Chang’e 4 lander in januari 2019 op de verre zijde van de Maan. Het paar werd de eerste missie die landde en werkt op het voor ons altijd onzichtbare deel van de Maan.
Sinds de landing van het duo heeft de 140 kilogram zware, door zonne-energie aangedreven Yutu 2 1029 meter afgelegd door de Von Kármán krater.
Recent reisde Yutu 2 naar een kraterrand om een vreemde rots te bekijken die aan de horizon werd waargenomen. Vanuit dit punt kan Yutu 2 delen van zijn sporen zien die in het maanregoliet zijn achtergebleven. Ook is de verre lander te zien die zich op een lager gelegen deel van de kraterbodem bevindt en die links in het nieuwe panorama is te vinden.
Tijdens zijn missie heeft de rover verschillende ontdekkingen gedaan, waaronder materiaal dat mogelijk van onder de korst van de Maan afkomstig is en glas dat mogelijk is ontstaan tijdens meteoorinslagen.
Ondertussen volgt de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de NASA Yutu 2 vanuit een baan om de Maan. Op de website van de LRO zijn afbeeldingen van Yutu 2 vanuit een baan om de Maan te zien.
Yutu 2 en de Chang’e 4 lander hebben beiden vier wetenschappelijke instrumenten aan boord en ze hebben hun ontworpen levensduur van 3 maanden respectievelijk een jaar al royaal overschreden. Ze werken beiden gedurende twee Aardse weken als het op de Maan dag is en de zon schijnt. Daarna worden ze gedurende de lange, 14 dagen durende ijskoude nacht in een slaapstand gezet. De 40ste dag op de Maan begon op 23 februari 2022 en is op 9 maart 2022 geëindigd.
Eerste publicatie: 13 maart 2022
Bron: space.com