GeschiedenisRuimtevaart

20 februari 1962 – John Glenn wordt de eerste Amerikaan in de ruimte

John Glenn
John Glenn maakte als eerste Amerikaan een ruimtevlucht om de Aarde. Hij stierf op 8 december 2016. credit: NASA.

Op 20 februari 1962, vandaag 55 jaar geleden, werd John Glenn de eerste Amerikaan in de ruimte. In 4 uur en 56 minuten draaide hij in zijn capsule Friendship 7 drie rondjes om de Aarde. Hij bereikte snelheden van meer dan 27.000 kilometer per uur. De succesvolle missie eindigde met een geslaagde landing in de Atlantische Oceaan op ongeveer 1300 kilometer ten zuidoosten van Bermuda.

John Glenn was niet de eerste mens die een rondje om de Aarde maakte. Hij was de derde mens in de ruimte. De Russen Yuri Gagarin (april 1961) en Gherman Titov (augustus 1961) gingen heb voor. Maar John Glenn, die op 95-jarige leeftijd op 8 december 2016 overleed, werd wel per direct een nationale Amerikaanse held.

Op 5 minuten en 44 seconden na de lancering meldt John Glenn vanuit een baan om de Aard het volgende : “This is Friendship 7. Can see clear back; a big cloud pattern way back across towards the Cape. Beautiful sight.”

Toen Glenn in de ruimte was kregen de vluchtleiding van de NASA signalen dat het hitteschild van de capsule deels had losgelaten. Glenn mocht tijdens de afdaling niet de stuurraketten gebruiken die zich onder het hitteschild bevonden. De raketten zouden het hitteschild mogelijk op zijn plaats houden. Gelukkig bleek later dat het p een vals alarm ging maar het zal tijdens de afdaling toch spannend zijn geweest.

In 1998 keerde John Glenn op 77-jarige leeftijd aan boord van de space shuttle Discovery terug naar de ruimte. Hij werd daarmee de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. Tijdens zijn reis werd de invloed van een ruimtevlucht op senioren bestudeerd.

Eerste publicatie: 20 februari 2017
Bron: diverse persberichten