De poolkap van Mars van boven gezien

De noordpool van Mars
De noordpool van Mars. De rendering is gemaakt aan de hand van foto’s van de Mars Express en data van de MOLA aan boord van de Mars Global Surveyor.

De foto lijkt een beetje op een detailopname van een latte macchiato maar het is toch echt de bevroren noordpool van Mars. De rendering is gemaakt met behulp van foto’s van de Europese ruimtesonde Mars Express die inmiddels verschillende jaren zijn rondjes draait om de rode planeet.

De foto is samengesteld uit 32 vluchten die tussen 2004 en 2010 zijn gemaakt over de noordpool van Mars. Ze bestrijken een gebied van ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer. De opnames van de Mars Express zijn gecombineerd met gegevens van de Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA) aan boord van de Amerikaanse Mars Global Surveyor die tussen 1997 en 2006 de planeet bestudeerde. Op deze manier kon men diepte aanbrengen in de opname en krijg je een opname alsof je vanaf grote hoogte met een vliegtuig over de noordpool van Mars vliegt.

Dankzij het onderzoek van de Mars Express zij we veel te weten gekomen over de noordpool van de planeet. Een van de belangrijkste ontdekkingen is dat de poolkap in de wintermaanden heel veel koolstofdioxide opslaat. Gedurende de winterperiode bevriest ongeveer 3% van alle CO2 in de atmosfeer van Mars en die slaat voornamelijk neer op de polen waar dan een laag van ongeveer 1 meter dik CO2-ijs ontstaat bovenop het permanent bevroren waterijs.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de ijskap bestaat uit verschillende lagen waterijs en stof die laten zien hoe het klimaat van Mars gedurende tienduizenden jaren veranderde. Men denkt dat het orkaanachtige patroon is ontstaan onder invloed van de oppervlaktewinden in combinatie met de Corioliskrachten op de planeet.

Chasma Boreala
Chasma Boreala doorsnijdt de noordelijke poolkap van Mars.

Een andere rendering die is gemaakt aan de hand van gegevens van de Mars Express toont Chasma Boreale. Dit is een 500 kilometer lange kloof die dieper is dan de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Deze oude vallei snijdt diep in de ijskap waardoor er twee lobben worden gevormd. Chasma Boreale is ongeveer 100 kilometer breed en 2 kilometer diep.

Naast waardevolle wetenschappelijke informatie over de klimatologische geschiedenis van Mars en informatie of de planeet mogelijk een bewoonbaar is geweest leveren deze nieuwe beelden van de noordpool va Mars een geweldig mooi beeld van wat astronauten kunnen verwachten als ze ooit na een lange reis bij de rode planeet arriveren.

 

Eerste publicatie: 5 februari 2017
Bron: diverse persberichten