Astronomisch Nieuws

Financiering van twee iconische ruimtetelescopen in gevaar

De NASA overweegt om te snijden in de budgetten van de Hubble Space Telescope en de Chandra röntgentelescoop in afwachting van een vast budget voor 2024.

De Hubble Space Telescope
De Hubble Space Telescope. Credit: NASA

NASA overweegt het budget voor de Chandra röntgentelescoop en de Hubble Space Telescope te verlagen, dit omdat de organisatie worstelt met zijn uitgaven voor het komende jaar.

Tijdens een presentatie afgelopen vrijdag bij de National Academies’ Committee on Astronomy and Astrophysics onthulde Mark Clampin, directeur van de astrofysica-afdeling van NASA, dat hij onderzoek deed naar bezuinigingen op twee van de oudste missies van de ruimtevaartorganisatie.

NASA anticipeert al op de bezuinigingen sinds de wetgeving inzake tekortreductie in juni van kracht werd, waardoor overheidsuitgaven voor 2024 op hetzelfde niveau blijven als voor 2023. De ruimtevaartorganisatie had 27,2 miljard dollar gevraagd voor haar begroting voor 2024, een stijging van 7% ten opzichte van de begroting voor 2023. Met de Fiscal Responsibility Act zal NASA echter waarschijnlijk niet het volledige verzoek krijgen.

“We werken met de verwachting dat de budgetten voor het boekjaar 2024 op het niveau van 2023 blijven”, aldus Clampin. “Dat betekent dat we hebben besloten het budget voor missies in uitgebreide operaties te verlagen, en dat zijn Chandra en Hubble”

In juli onthulde de subcommissie Senaatskredieten die verantwoordelijk is voor het toezicht op de begroting van NASA haar eigen voorgestelde NASA-begroting voor 2024, waarin 25,367 miljard dollar werd toegewezen aan de ruimtevaartorganisatie. Dat is een grote downgrade ten opzichte van wat NASA had gehoopt veilig te stellen en daarom kijkt het ruimtevaartagentschap naar twee van de duurste missies die momenteel worden uitgevoerd.

De Hubble Space Telescope werd op 24 april 1990 gelanceerd en heeft NASA sinds zijn in gebruik name ongeveer 16 miljard dollar gekost. De Chandra röntgentelescoop werd op 23 juli 1999 gelanceerd en heeft sindsdien ongeveer 913 miljoen dollar gekost.

De reden dat NASA naar het budget van deze twee ruimtetelescopen kijkt is omdat ze al heel lang actief zijn. “Chandra heeft momenteel een aantal problemen. De telescoop wordt steeds moeilijker te bedienen”, aldus Clampin. “Hoewel Hubble deze problemen niet heeft bestaat de telescoop al een hele tijd en is het een groot deel van het budget voor astrofysica.”

Clampin maakte niet duidelijk hoeveel van het budget van de telescopen zou worden bezuinigd maar zei dat alles wat NASA redde van Hubble en Chandra naar andere astrofysische missies zou gaan, zoals de Nancy Grace Roman Space Telescope die in 2026 zal worden gelanceerd.

NASA heeft moeite met het beheren van zijn budget, met nadruk op de terugkeer van de mensheid naar de Maan als onderdeel van het Artemis-programma, evenals op de ambitieuze Mars Sample Return-missie.

Voordat de wetgeving inzake het uitgavenplafond van kracht werd, beschreef NASA-baas Bill Nelson de voorzienbare gevolgen van het wetsvoorstel als een “ramp”. De ruimtevaartorganisatie heeft al wat bezuinigingen moeten doorvoeren op de oorspronkelijke begrotingsaanvraag voor 2024, namelijk het opschorten van de werkzaamheden aan de Geospace Dynamics Constellation, een groep satellieten die zijn ontworpen om de bovenste atmosfeer van de Aarde te bestuderen. Andere e missies hebben ook geleden onder de begrotingsproblemen, zoals de VERITAS-missie van de NASA naar Venus, die voor onbepaalde tijd werd uitgesteld.

Eerste publicatie: 16 oktober 2023
Bron: gizmodo & anderen