Zonnestelsel Nieuws

De meest gedetailleerde opnames van de Maan vanaf de Aarde

Onze radarsystemen voor planetaire verdediging staan op het punt om veel, veel sterker te worden.

De maankrater Tycho, zoals afgebeeld door een prototype van een radarsysteem bij de Green Bank Telescope.
De maankrater Tycho, zoals afgebeeld door een prototype van een radarsysteem bij de Green Bank Telescope. (Afbeelding tegoed: NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI)

We hebben allemaal wel gehoord over het feit dat de Apollo 11 ons naar de Maan bracht met minder rekenkracht dan een mobiele telefoon.

Nu heeft een prototype van een radarsysteem dat wordt getest bij de Green ank Telescope (GBT) van de National Science Foundation in West Virginia onlangs de meest gedetailleerde foto van de Maan vanaf de Aarde gemaakt met behulp van een zender die minder krachtig is dan een magnetron.

Het prototype is een samenwerking tussen de National Radio Astronomy Observatory (NRAO), Green Bank Observatory (BGO) en Raytheon Intelligence & Space (RIS). Het partnerschap ontwerpt een planetair radarsysteem van de volgende generatie voor de GBT dat kan worden gebruikt om hemellichamen in ons zonnestelsel te bestuderen.

Voor de test rustten ingenieurs GBT uit met een radarzender met een vermogen van 700 watt. Ze richtten de zender op de Maan en radarecho’s werden teruggestuurd naar de Very Long Baseline Array (VLBA) van de NRAO. Deze bestaat uit 10 antennes in de Verenigde Staten. Het resultaat was een supergedetailleerd beeld van de krater Tycho met een resolutie van 5 meter. Dit is het hoogste resolutiebeeld van de Maan die vanaf de Aarde ooit is verkregen.

  • De maankrater Tycho, zoals afgebeeld door een prototype van een radarsysteem bij de Green Bank Telescope.
  • Een detailafbeelding van de maankrater Tycho toont de hoge resolutie van het prototype van het radarsysteem bij Green Bank Observatory.
  • De maankrater Tycho in detail met een resolutie van 16 voet (5 meter), zoals afgebeeld door een prototype van een radarsysteem bij de Green Bank Telescope.

Het lange-termijn doel van het project is om de GBT uit te rusten met een radar van 500 kilowatt en vervolgens de VLBA en de toekomstige Next Generation Very Large Array (ngVLA) als ontvangers te gebruiken. Met bijna 1000 keer het uitgangsvermogen van het prototype van de zender zouden de resulterende beelden nog scherper zijn.

Het team testte het prototype zowel op een ruimterots als op de Maan. Tijdens de test kon men een asteroïde gebruiken die 2,1 miljoen kilometer van de Aarde was verwijderd. Dat is meer dan vijf keer de afstand Aarde – Maan. Deze asteroïde is ongeveer 1 kilometer groot en dat is groot genoeg om wereldwijde verwoesting te veroorzaken als er een inslag zou zijn.

En radar is een essentieel hulpmiddel voor astronomen die de baan van een asteroïde nauwkeurig in kaart willen brengen en willen beoordelen of deze een bedreiging vormt voor de Aarde. met het krachtige systeem zou men meer objecten kunnen bestuderen die veel verder weg zijn. Als het gaat om het ontwikkelen van strategieën voor mogelijke gevolgen is meer waarschuwingstijd cruciaal.

Eerste publicatie: 15 januari 2023
Bron: space.com