De Zomerdriehoek – Deneb en de Zwaan

Zoekkaart Zomerdriehoek met de heldere ster Wega
De Zomerdriehoek met de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier hoog boven de oostelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 20 juli 22 uur.

Vandaag gaan we voor de tweede keer op zoek naar de Zomerdriehoek. Vandaag gebruiken we daarvoor de heldere ster Deneb, de meest noordelijke ster van de Zomerdriehoek. Deneb is de helderste ster van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. Ben je in een hele donkere omgeving dan kan je zien dat de Zwaan door het spoor van sterren van de band van de Melkweg vliegt.

Als het donkerder is geworden herken je de Zomerdriehoek wellicht aan het kruis dat zich in de driehoek bevindt. Dit kruis is een deel van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. Het sterrenbeeld Zwaan wordt soms ook wel het Noorderkruis genoemd.

Goed, we hebben nu drie namen: Zomerdriehoek, Zwaan en Noorderkruis.

Probeer te onthouden dat het Noorderkruis deel uitmaakt van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. Dit kruis is min of meer een andere manier om de Zwaan te zien. Het Noorderkruis is een asterisme; een herkenbaar patroon sterren binnen een sterrenbeeld. In dit geval is het patroon bijna het hele sterrenbeeld.

Zomerdriehoek - Deneb in de Zwaan
Het Noorderkruis oftewel een groot deel van het sterrenbeeld Zwaan. In de Zwaan is Deneb de staart en Albireo de kop. Sadr is de navel maar in het Noorderkruis is Deneb het topje van het kruis en Albireo de onderkant.

Deneb bevindt zich aan de top van het kruis maar de bovenkant van het kruis is de onderkant van de Zwaan (Deneb betekent “staart”). De ster Albireo is de kop van de Zwaan maar de onderkant van het kruis.

Lees ook:

Eerste publicatie: 25 juli 2018

 

 

 

 

 

 

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.