Een Chinees perspectief op de lente

Chinese groene draak
De Chinese groene draak is gerelateerd aan de lente

In de Chinese filosofie wordt de lente geassocieerd met het oosten, de richting waar de Zon opkomt en de Aarde ons steeds aan een nieuwe dag laat beginnen. In het Chinese gedachtegoed wordt de lente geassocieerd met de kleur groen, het geluid van geschreeuw, het element hout, de wind, planten die ontkiemen, je ogen, je lever, je woede, geduld en je altruïsme en een groene draak. Het zal geen verrassing zijn dat de lente ook wordt geassocieerd met het oosten. Dit is de richting waarin de Zon opkomt als de Aarde ons steeds naar een nieuwe dag toedraait.

In 2019 begint de lente op 20 maart om 22:58 uur Nederlandse tijd.

Wu Xing

Waar gaat dit allemaal over? De Chinezen noemen het systeem Wu Xing. Dit kunnen we vertalen als de Vijf Fasen of de Vijf Elementen. In dit geval is fases een betere omschrijving want het gaat over de beschrijving van de natuur waarvan de cyclus nooit stopt.

Je kunt het Chinese systeem van Wu Xing beschouwen als een correlatie met de seizoenen. We ervaren allemaal het feit dat dingen ontkiemen en beginnen te groeien (lente). Ze komen tot wasdom (zomer) en bereiken hun volle bloei (einde van de zomer). Ze verdorren en sterven af (herfst). Ze rusten (winter).

In dit gedachtegoed heeft ieder seizoen of fase meerdere verbindingen. Zo corresponderen het oosten en de groene draak met de lente. De Chinezen gebruikten Wu Xing om interacties en relaties tussen heel veel gewone dingen om ons heen en in ons te beschrijven. Ze gebruikten het systeem om over diverse activiteiten zoals muziek, militaire strategie en vechtkunst, te denken. Ze gebruikten het om te begrijpen hoe ons lichaam te genezen. Omgezet naar de sterrenkunde is het een leidraad voor het gehele heelal.

Als je je verdiept in het Chinese systeem van de Wu Xing, de Vijf Elementen of de Vijf Fasen, dan begint je veel verschillende dingen te zien. Het is een andere manier van denken over de natuur en kan je bijvoorbeeld helpen te begrijpen hoe diep de stilte, koude en stilte – het diepe onbekende – van de winter moet plaatsvinden voordat de lente (of nieuwe pogingen van welke aard dan ook) kunnen beginnen te ontspruiten. Het is een manier om alle winters te omarmen want je weet dat de lente er weer aankomt.

De Chinese filosofie

Dus om in overeenstemming met het Chinese gedachtegoed de lente equinox te vieren richt je je in een moment van bezinning richting het oosten want dit is volgens deze denkwijze de richting van de lente.

Leg een tuin aan. Het ontkiemen en de kleur groen zijn een integraal onderdeel van de lente, zowel in de westerse als de oosterse filosofieën. Volgens de Chinezen behoren ook je ogen tot de lente. Je hebt vast wel eens ervaren hoe rustgevend en ontspannend het is om met vermoeide ogen door een groen landschap te reizen. In het Chinese gedachtegoed horen je ogen, de kleur groen, de lente en het ontkiemen van planten allemaal bij elkaar.

Het Chinese begrip van de cyclus van de natuur lijkt fantasie, maar als je eenmaal de vijf elementen of fasen van de Chinese filosofie begint te begrijpen, zie je ze overal om je heen. Alles ontspruit (lente), komt tot wasdom (zomer), volle bloei (nazomer), verzwakt en sterft af (herfst) en rust uit (winter). Je kan deze fases in alle om je heen herkennen: relaties, tijdens een werkdag, de voortgang van een toneelstuk of een boek, het verouderingsproces, het spelen van een spel, etc.

Geniet dus van het meest oostelijke seizoen. Een vrolijke lente voor iedereen!

Eerste publicatie: 20 maart 2019
Bron: EarthSky