ChinaSpecials

Een Chinese blik op de herfst

De witte tijger
De witte tijger uit de oude Chinese cultuur (credit: chinaculture.org)

In de Chinese filosofie is de herfst verbonden met het westen. Het westen wordt gezien als de richting van de dromen en de visioenen.

In de Chinese traditie wordt de herfst geassocieerd met de kleur wit, het geluid van huilen, het zijn de emotie van zowel moed als verdriet, het orgaan long, het element metaal en de witte tijger. De herfst is volgens het Chinese gedachtegoed verbonden met het westen, de richting van de dromen en de visioenen.

In 2017 valt de equinox op 22 september, het begin van de herfst.

Maar wat betekent dit allemaal? Het is een systeem – een kosmologisch systeem als je het zo wil zien – dat beschrijft hoe de natuur werkt.

Voor de Chinezen is de natuur meer dan alleen een cyclus van de seizoenen. De natuur is in en om ons heen, in alle dingen. De basis cycli van de natuur, zoals de oude Chinezen dat zagen, zijn voor ons westerlingen goed te begrijpen. De Chinese beschaving floreerde al 15 eeuwen voor het ontstaan van het Romeinse rijk. Tegenwoordig weten we dat het een deel van de Chinese cultuur is om de oude wijsheden te onderhouden. Dit in tegenstelling tot het westen waar we snel geneigd zijn om oude ideeën in te wisselen voor nieuwe ideeën. En ofschoon onze westerse manier van denken technologische en economische ontwikkelingen heeft bevorderd blijft de Chinese kennis over de cycli van de natuur veel groter dan de onze.

Hierbij een snelle en gemakkelijke les over de Chinese manier van denken over de natuur en zijn seizoenen. We weten allemaal dat in de lente dingen uitspringen en beginnen te groeien. Ze komen tot volle wasdom of bloeien in de zomer en bereiken aan het eind van de zomer hun volle wasdom. Ze beginnen af te sterven en te verdrogen in de herfst en ze rusten in de winter. In de Chinese denkwijze maken deze vijf seizoenen of vijf elementen of vijf fases deel uit van een inherent begrip van cycli zich eindeloos herhalen en waarin iedere periode van rust of winter wordt gevolgd door nieuwe groei of lente.

Elk van deze vijf fases of seizoenen in de oude Chinese filosofie wordt geassocieerd met bepaalde dingen: richtingen, kleuren, geluiden, organen in ons lichaam, fundamentele elementen zoals water of vuur of metaal, echte en mythologische beesten.

Een ander voorbeeld. De zomer wordt geassocieerd met de emotie van de vreugde, de herfst wordt geassocieerd met zowel moed als droefheid. Dat heeft alles te maken met het feit dat veel dingen in de herfst afsterven. Maar ook het licht wordt sterft af: als gevolg van de omwenteling van de Aarde om de Zon gecombineerd met de helling die de as van onze planeet maakt is ons halfrond verder van de Zon afgekeerd en ontvangt daardoor minder warmte en licht. De dagen worden korter, planten en bomen bouwen hun groeicyclus af. Droefheid en moed zijn natuurlijke emoties die gepaard gaan met deze veranderingen.

Dat is een onderdeel van wat de Chinese filosofie van de vijf fases of vijf elementen probeert over te brengen; bijvoorbeeld, droefheid is een deel van het herfstseizoen. Droefheid is geen emotie die je koste wat kost moet zien te vermijden. In tegendeel, droefheid is gewoonweg deel van de natuur.

Dus om de herfstequinox te vieren zoals de Chinese filosofen dat vroeger ook deden zou je ….

Richting het westen moeten kijken en denken aan je dromen en visioenen en het pad dat je leven volgt. Ontsteek witte kaarsen tegen de toenemende donkerte van het seizoen. Of plaats witte bloemen op je tafel want wit is in de Chinese traditie de kleur van de herfst.

Sta je zelf toe om te huilen over de dingen die je hebt verloren. Huilen is volgens de Chinese filosofie het geluid van de herfst. Vind de moed om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Het Chinese begrip van de cyclus van de natuur lijkt denkbeeldig maar als je eenmaal begint om de vijf elementen of fases van de Chinese filosofie te begrijpen zie je ze overal om je heen. Je kan deze fases herkennen in het verloop van relaties, in het verloop van een werkdag, in de voortgang van een toneelstuk of een roman, in het proces van veroudering, als je een maaltijd eet, de groei van planten in een tuin, in een wetenschappelijke, politieke of zakelijke onderneming of als je een spel speelt. Alle zaken en dingen ontspringen, bloeien en komen tot volledige wasdom, worden bros en teer en sterven en rusten en daarna begint de cyclus weer van voren af aan.

Zodra je leert over deze basisfeiten van de natuur, de droogte en de broze fase van de herfst, als dingen afsterven – dan wordt het leven draaglijker.

 

Eerste publicatie: 23 september 2015
Laatste update: 21 september 2017
Bron: EarthSky