Een Chinese blik op de lente

Chinese groene draak
De groene draak wordt in de Wu Xing filosofie geassocieerd met de lente.

In de Chinese denkwijze wordt de lente geassocieerd met het oosten, de richting waar de Zon opkomt. In 2016 begint de lente op 20 maart om 05:30 uur (Nederlandse tijd). Het is daarmee de vroegste lente sinds 1896. In de Chinese gedachtenwereld wordt de lente geassocieerd met de kleur groen, het geluid van schreeuwen, het element hout, de wind, dingen die ontkiemen, je ogen, je lever, je woede, je geduld en je wijsheid én de groene draak. De lente wordt ook geassocieerd met het oosten, de richting waarde Zon opkomt en waarnaar de Aarde iedere dag draait om aan een nieuwe dag te beginnen.

Waar draait dit allemaal om? De Chinezen noemen het systeem Wu Xing. Vertaald betekent dit de Vijf Fases of de Vijf Elementen. Het is een beschrijving van de natuur die nooit stopt. Je kan het Chinese Wu Xing systeem koppelen aan de seizoenen. In de lente ontkiemen planten en beginnen ze te groeien. Ze bloeien in de zomer en dragen vruchten aan het eind van de zomer. In de herfst verdrogen ze en sterven ze af. In de winter rusten ze.

In deze manier van denken zijn er voor ieder seizoen meerdere overeenkomsten. Ze wordt bijvoorbeeld de richting oosten en de groene draak geassocieerd met de lente. De Chinezen gebruiken Wu Xing om de interacties en de relaties tussen heel veel gewone dingen om ons heen en in ons te beschrijven. Wu Xing wordt gebruikt om te denken over activiteiten als muziek, vechtkunst en militaire strategieën. Maar het wordt ook gebruikt in de klassieke Chinese geneeskunst.

Het is een diepere manier om na te denken over de natuur. Het helpt je bijvoorbeeld om te begrijpen dat de stilte, koude en rust van de winter noodzakelijk zijn voor de nieuwe lente kan beginnen. Het helpt je om de winter te doorstaan want iedere winter beloofd een nieuwe lente.

Om het begin van de lente te vieren kijk je richting het oosten en overdenk je de kwaliteiten van het oosten en de relatie van het oosten tot de lente. Begin aan je tuin. De uitkomende planten en hun groene kleur maken onderdeel uit van de lente. Ook je ogen maken in de Chinese Wu Xing deel uit van de lente. Verwen ze en geniet wat de natuur je allemaal biedt in de lente. Ook de wind maakt in de Wu Xing deel uit van de lente. Traditioneel is het de tijd om te vliegeren.

De Chinese manier van denken over de seizoenen lijkt een fantasie maar als je er goed over gaat nadenken kom je de vijf elementen overal tegen. In de lente springt alles uit, het gaat bloeien in de zomer en komt tot volledige wasdom aan het einde van de zomer. In de herfst beginnen planten weer te verdorren en sterven ze af en de winter is de periode dat ze rusten. Vergelijkbare cycli zijn overal om ons heen te herkennen. Bijvoorbeeld in relaties, in het proces van ouder worden, in wetenschappelijke, politieke of zakelijke ondernemingen en zelfs tijdens het spelen van een spel.

Geniet dus van de lente, het is het begin van een nieuwe cyclus!

 

Eerste publicatie: 20 maart 2016
Laatste keer bewerkt op: 4 maart 2017