maandag, januari 20, 2025
Ruimtevaartnieuws

Eerste houten satelliet uitgezet in de ruimte

LignoSat moet laten zien hoe goed hout bestand is tegen de extreme omstandigheden in de ruimte.

Artist impressie van de houten LignoSat satelliet.
Artist impressie van de houten LignoSat satelliet. Credit: Kyoto University

Om te testen hoe het hernieuwbare duurzame materiaal bestand is tegen de barre omgeving in de ruimte is vanaf het ISS een experimentele satelliet van hout gelanceerd.

De satelliet, ontworpen en gebouwd door de universiteit van Kyoto en het Japanse houtverwerkingsbedrijf Sumitomo Forestry, heet LignoSat, een verwijzing naar het organische polymeer lignine dat veel voorkomt in houtcellen.

De 1U cubesat – een kubus met zijden van 10 centimeter – blijft ongeveer 6 maanden in de ruimte voordat hij door de luchtweerstand teruggetrokken wordt in de atmosfeer van de Aarde. De missie kan nieuwe mogelijkheden bieden voor het ontwerp van ruimtevaartuigen in een tijd waarin de potentiële milieueffecten van terugkerende satellieten steeds kritischer worden bekeken.

Tijdens de missie zullen onderzoekers de reacties van LignoSat’s magnoliahouten lichaam op de temperatuurschommelingen en hoge stralingsniveaus inde ruimte nabij de Aarde meten.

Een satelliet die op de hoogte van het ISS om de Aarde draait( ± 450 kilometer), doet dat in 90 minuten. Gedurende die tijd wordt de satelliet blootgesteld aan temperaturen tot wel 120 °C waar de Zon erop schijnt en tot wel -155 °C als de satelliet zich in de schaduw van de Aarde bevindt. Bovendien wordt de satelliet geteisterd door sterk geladen deeltjes van de zonnewind.

Blootgesteld aan zulke extremen, degraderen materialen snel. Daarom hebben bouwers van satellieten tot nu toe vertrouwd op stevige aluminiumlegeringen, maar deze laten potentieel klimaatveranderend metaalstof achter wanneer ze bij terugkomst in de atmosfeer verbranden. Als LignoSat zijn ruimtetest doorstaan zou het de weg kunnen vrijmaken voor een nieuwe generatie milieuvriendelijkere satellieten.

LignoSat, ‘s wereld eerste houten satelliet werd op 5 november 2024 vorig jaar aan boord van een Falcon 9-raket van SpaceX naar het ISS gelanceerd. In een verklaring van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA werd de satelliet, samen met vier andere experimentele minisatellieten, vanaf de Kibo-module van het ISS in de ruimte gezet.

Om de makers van LignoSat te helpen de meest veerkrachtige variëteit te kiezen, testte JAXA eerder al diverse houtsoorten op het ISS.

De ruimtevaartindustrie staat momenteel voor een dilemma, aangezien onderzoek suggereert dat de verwachte toename van satellieten kan leiden tot een gevaarlijke stijging van de concentraties van potentieel klimaatveranderende chemicaliën in de verder ongerepte lagen van de bovenste atmosfeer. Aluminium, een hoofdbestanddeel in de productie van ruimtesondes, is de grootste boosdoener, omdat het ozonvernietigende aluminiumoxiden produceert wanneer het verbrandt. Aluminiumoxiden kunnen ook het vermogen van de atmosfeer om zonlicht te reflecteren veranderen en zo de thermische balans beïnvloeden.

SpaceX, met bijna 7000 satellieten in een baan om de Aarde, is veruit de grootste satellietoperator ter wereld en dus potentieel een van de belangrijkste bijdragers aan het probleem van luchtvervuiling door satellieten.

Eerste publicatie: 11 januari 2025
Bron: space.com & anderen