Astronomisch Nieuws

Event Horizon Telescope legt beelden vast van quasar NRAO 530

Een groot team van wetenschappers heeft gegevens van het Event Horizon Telescope (EHT)-project gebruikt om beelden van de quasar NRAO 530 te maken. De bevindingen worden in The Astrophysical Journal gepubliceerd.

NRAO 530 gezien door de Event Horizon Telescope
Afbeeldingen van NRAO 350, gemaakt met behulp van de EHT-opnames uit 2017 en geproduceerd met behulp van DIFMAP, SMILI, DMC en Themis. Om visuele vergelijkingen te vereenvoudigen werden de modellen vervaagd tot een vergelijkbare effectieve resolutie van ongeveer 15 µas. Credit: The Astrophysical Journal (2023). DOI: 10.3847/1538-4357/acaea8

Quasars zijn een type actieve galactische kernen waarvan wordt aangenomen dat ze worden aangedreven door zwarte gaten, meestal van het superzware type. En hoewel zwarte gaten geen licht uitstralen doet het materiaal dat ze naar zich toe trekken dat wel als het wordt verwarmd. Dit leidt tot de helderheid die kenmerkend is voor quasars. In deze nieuwe studie hebben astronomen en astrofysici van het team gegevens bestudeerd die zijn aangeleverd door vele andere onderzoekers die telescopen over de hele wereld bemannen die een actieve rol spelen in het EHT-project – hetzelfde project dat verantwoordelijk was voor het maken van de eerste beelden van Sagittarius A*, het zwarte gat in het centrum van ons eigen sterrenstelsel.

Naast het licht dat wordt gegenereerd door materiaal dat in het zwarte gat valt, wordt ander licht uitgezonden door materiaal dat naar het zwarte gat wordt getrokken maar de waarneemhorizon niet overschrijdt. Dergelijk materiaal, dat wordt omgezet in plasma, beweegt zich met een zeer hoge snelheid langs het zwarte gat, vandaar dat ze jets worden genoemd.

Gegevens voor deze nieuwe inspanning werden verkregen door de EHT-telescooparray die teruggaat tot 2017. Het werd aanvankelijk gebruikt om te helpen bij kalibratie-inspanningen die betrokken zijn bij het afbeelden van Sgr A*. Hetzelfde doen voor de quasar NRAO 530 bleek uitdagender vanwege de grotere afstand – ongeveer 7,5 miljard lichtjaar. Studie van de quasar heeft aangetoond dat het optisch gewelddadig is – en het is ook een blazar; een type quasar die zo is georiënteerd dat de jets bijna rechtstreeks naar de Aarde wijzen.

Door gegevens van meerdere telescopen te combineren kon het onderzoeksteam twee beelden maken. Beide tonen helderheid aan de zuidkant van de jet, waarvan de onderzoekers denken dat het een radiokern is. De resolutie van de afbeeldingen was hoog genoeg om twee componenten van de kern zichtbaar te maken. De groep was ook in staat om de polarisatie te berekenen van het licht dat wordt uitgezonden door de verschillende delen van de structuren die zichtbaar zijn in de afbeeldingen die ze hebben gemaakt. Ook konden ze de magnetische velden in de jets in kaart brengen.

Artikel: Svetlana Jorstad et al, The Event Horizon Telescope Image of the Quasar NRAO 530, The Astrophysical Journal (2023). DOI: 10.3847/1538-4357/acaea8

Eerste publicatie: 13 februari 2023
Bron: phys.org