Ruimtevaartpioniers

Felicette – de eerste kat in de ruimte krijgt een standbeeld

felicette, de eerste kat in de ruimte
Felicette, de eerste kat in de ruimte. Credit: CNES

Dankzij donaties van meer dan 1100 fans krijgt de eerste kat in de ruimte haar eigen standbeeld. Afgelopen vrijdag, 17 november 2017, werd een Kickstarter-actie gehouden om het benodigde geld in te zamelen. Die actie leverde een bedrag van meer dan 57.000 dollar op waarmee een passend monument voor Felicette gemaakt kan worden. Felicette was een zwart-witte zwerfkatvrouwtje die op 18 oktober 1963 aan boord van een Franse raket werd gelanceerd. Het standbeeld zal ergens in haar thuisstad Parijs worden geplaatst.

Er zijn meer dieren naar de ruimte gelanceerd, het hondje Laika en de chimpansee Han zijn beroemd, maar er zijn maar weinig mensen die weten dat ook een kat de ruimte heeft gehaald. Volgens Londenaar Mathew Serge Guy, die het idee van het monument lanceerde en ook de Kickstartercampagne startte, is het de hoogste tijd om “astro-kat” te eren.

Felicette werd uit een klasje van 13 andere kat-astronauten geselecteerd. De kat werd in de neuskegel van een Franse Veronique sondeerraket geplaatst en vanuit Algerije naar de ruimte gelanceerd. De gehele missie duurde slechts 15 minuten en in die tijd kreeg Felicette te maken met een 9,5 * grotere zwaartekracht dan op Aarde en bovendien werd het de eerste kat die gewichtsloosheid mocht ervaren. Felicette bereikte een hoogte van 156 kilometer boven het aardoppervlak.

Felicette werd in hetzelfde jaar gelanceerd als ook de Amerikanen en de Russen hun eerste astronauten en kosmonauten in een baan om de Aarde brachten maar anders dan haar beroemde collega’s werd Felicette gelanceerd met een heleboel elektrodes in haar schedel zodat haar hersenactiviteit tijdens de korte ruimtereis gevolgd kon worden. Waarschijnlijk hebben naar implantaten er voor gezorgd dat ze destijds geen eeuwige roem vergaarde want de foto’s van een kat met een schedel vol elektrodes zijn niet iets wat veel mensen graag willen zien.

Meer dan 50 jaar later heeft Felicette haar monument te danken aan een servet dat destijds werd uitgegeven ter ere van de eerste kat in de ruimte. Guy zag dit servet en realiseerde zich het belang van haar rol in de ruimtevaartgeschiedenis en besloot hier iets aan te gaan doen.

De Kickstarter-campagne heeft een bedrag van $57.158 opgebracht en voor dit geld zal Gill Parker, een bekend beeldhouwer van dieren, een bronzen beeld van 1,5 meter hoog maken. Hoe het er precies uit gaat zien is nog niet bekend maar we mogen er van uitgaan dat een kat en een raket er deel van uit zullen maken. De verwachting is dat Parker ongeveer 7 maanden nodig heeft om het kunstwerk af te krijgen en dat het wordt ingehuldigd als het in oktober 2018 55 jaar is geleden dat Felicette werd gelanceerd.

Afhankelijk van de hoogte van de donatie krijgen de donateurs een replica van een door de kat gesigneerde briefkaart, speldjes of posters die zullen herinneren aan de eerste kat in de ruimte. Van degenen die $330 of meer gaven zal de naam worden vermeld op het standbeeld. Donateurs die meer dan $8000 gaven krijgen een 20 centimeter grote maquette van het monument.

De Fransen probeerde de succesvolle lancering van Felicette een week later te herhalen met een naamloze kat maar helaas ontplofte de raket al op 11 kilometer hoogte. Voor zover heeft men daarna nooit meer een kat naar de ruimte proberen te lanceren.

 

Eerste publicatie: 18 november 2017
Bron: space.com