Florence scheert op 1 september langs de Aarde

Asteroïe Florence scheert langs de Aarrde
Asteroïde Florence scheert op 1 september langs de Aarde. Credit: NASA

De asteroïde Florence zal op 1 september op veilige afstand langs de Aarde scheren. Het is het grootste object dat ons passeert sinds de NASA dergelijke aardscheerders begon te volgen.

Florence heeft een diameter van ongeveer 4,4 kilometer. De asteroïde zal de Aarde op een veilige afstand van 7 miljoen kilometer passeren. Die afstand komt overeen met ongeveer 18 * de afstand Aarde – Maan. Er zijn al veel asteroïden op kleinere afstanden de Aarde gepasseerd maar die waren allemaal veel kleiner dan Florence. Tijdens de dichtste nadering zal de asteroïde met behulp van radar worden bestudeerd om zo meer informatie te verkrijgen over de precieze grootte. Ook kan met behulp van radar het oppervlak in kaart worden gebracht.

Florence is vernoemd naar Florence Nightingale. De asteroïde is in 1981 voor het eerst waargenomen door de astronoom Schelte Bus vanaf de Siding Spring sterrenwacht in Australië. De scheervlucht van 1 september is de dichtste nadering sinds 1980 en het zal tot 2500 duren voordat Florence weer eens zo dicht bij ons in de buurt komt.

De asteroïde komt vanaf eind augustus binnen bereik van amateur telescopen. De asteroïde trekt door de sterrenbeelden Piscis Austrinus – Zuidervis, Capricornus – Steenbok, Aquarius – Waterman en Delphinus – Dolfijn.

 

Eerste publicatie: 27 augustus 2017
Bron: NASA

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.