Geen buitenaards leven – vreemd radiosignaal van nabije ster heeft andere verklaringen

Het signaal van Ross 128
Het signaal dat afkomstig leek te zijn van de rode dwerg Ross 128, zoals gedetecteerd door de Arecibo radiotelescoop in mei 2017 (in het rode frame). Credit: PHL @ UPR Arecibo

Een vreemd radiosignaal dat van een nabije kleine ster leek te komen is vermoedelijk afkomstig van satellieten die om de Aarde draaien, aldus astronomen in een recente verklaring.

Afgelopen week kondigden onderzoekers aan dat ze op 12 mei 2017 met behulp van de 305 meter radiotelescoop van Arecibo op Puerto Rico een vreemd radiosignaal hadden opgevangen dat afkomstig leek te zijn van de ster Ross 128. Dit is een rode dwerg die zich op een afstand van ongeveer 11 lichtjaar van de Aarde bevindt.

Het signaal kwam theoretisch overeen met een uitzending van een buitenaardse beschaving maar de astronomen vertelden er meteen bij dat deze verklaring de laatste was die ze voor mogelijk hielden. Ze hielden vast aan sterke zonnevlammen van de ster Ross 128, emissies van een ander object dat zich in hetzelfde beeldveld al de ster bevindt en een uitbarsting van één of meer satellieten die in een hoge baan om de Aarde draaien.

Vervolgwaarnemingen die zowel met de Arecibo als met de Green Banks radiotelescoop en met de Allen Telescope Array zijn gedaan wijzen nu op geostationaire satellieten hoog in een baan om de Aarde. Aldus Abel Mendez, de directeur van het Planetary Habitability Laboratory van de universiteit van Puerto Rico

Ross 128 bevindt zich in de buurt van de hemelequator waar zich ook veel geostationaire satellieten bevinden en dit verklaart waarom de signalen die van de ster leken te komen zich in het gebied van de frequenties van de satellieten bevonden. Het verklaart echter niet de grote spreiding van de signalen alhoewel het mogelijk is dat deze verstoringen voor meervoudige reflecties zijn veroorzaakt. Het zal echter nog meer tijd kosten om dit en andere mogelijkheden te onderzoeken.

Maar zelfs nu blijkt dat het signaal van Ross 128 een meer normale verklaring heeft zullen wetenschappers in de toekomst soortgelijke signalen blijven onderzoeken. Dergelijke signalen duiken zo nu en dan op en dan moet je ze onderzoeken omdat we nooit van te voren weten of het een echt SETI-signaal is of dat het een signaal van aardse oorsprong is, aldus Seth Shostak van het SETI-instituut in Californië.

Eerste publicatie: 23 juli 2017
Bron: diverse persberichten