Buitenaards leven - exoplaneten

Hete super-Aarde ontdekt op 26 lichtjaar afstand

Artist impressie van Gliese 486b
Artist impressie van de super-Aarde Gliese 486b en zijn rode dwergster. Credit: RenderArea, https://renderarea.com.

Astronomen van het CARMENES-samenwerkingsverband hebben een kortperiodieke rotsachtige planeet ontdekt bij de rode dwerg Gliese 486. CARMENES staat voor Calar Alto high-Resolution search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Echelle Spectrographs.

Gliese 486 is een rode dwerg van spectraalklasse M die 26,3 lichtjaar van ons is verwijderd. De ster bevindt zich in de richting van het sterrenbeeld Maagd-Virgo. De ster is ook bekend als GJ 486, Wolf 437, LHS 341 en HIC 62452. De ster is veel lichtzwakker en kouder dan onze Zon.

De nu gevonden planeet draait met een periode van 1,5 dagen om de ster heen. De gemiddelde afstand tot de ster bedraagt 2,5 miljoen kilometer. De planeet heeft de aanduiding Gliese 186b gekregen en het is een zogenaamde super-Aarde.

De exoplaneet heeft een straal van 1,31 * de straal van de Aarde en een massa van 2,8 * de massa van de Aarde. De dichtheid komt overeen met de dichtheid van de Aarde.

De samenstelling is niet het enige onderscheidende kenmerk, ook de relatieve nabijheid tot de Aarde maakt deze exoplaneet een ideale kandidaat om met de volgende generatie telescopen zoals de James Webb Space Telescope en de Extremely Large Telescope te bestuderen.

Astronomen hopen over enkele jaren met behulp van transitiespectroscopie te kunnen zoeken naar tekenen van een atmosfeer en mogelijk kunnen ze dan ook de samenstelling van het oppervlak van de exoplaneet bepalen.

De exoplaneet heeft een gemiddelde temperatuur van 427 °C en dat betekent dat er geen leven zal zijn op Gliese 486b. Ook de zwaartekracht is er 70% groter dan op Aarde en dat betekent dat mensen er lastiger kunnen lopen en springen. Iemand die op Aarde 50 kilogram weegt zal op Gliese 486b 85 kilogram wegen.

Zou de oppervlaktetemperatuur 100 graden hoger zijn geweest dan was het oppervlak lava geweest en de atmosfeer verdampte steen maar als de temperatuur 100 graden lager zou zijn dan zou de planeet ongeschikt zijn voor vervolgwaarnemingen.

Gliese 486b is gevonden met behulp van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA en bevestigd met telescopen vanaf de Aarde.

Volgens de onderzoekers is dit de planeet waarover ze al tientallen jaren droomden. Men weet al langere tijd dat er super-Aardes moeten bestaan bij nabije sterren maar men had nooit eerder de technologie om ze te vinden.

De ontdekking is afgelopen week gepubliceerd in Science.

Artikel: T. Trifonov et al. 2021. A nearby transiting rocky exoplanet that is suitable for atmospheric investigation. Science 371 (6533): 1038-1041; 

Eerste publicatie: 6 maart 2021
Bron: Sci-News en anderen