Ruimtevaartnieuws

Voyager ruimtesondes krijgen software updates vanaf de Aarde

Het technische team van de missie wordt met veel uitdagingen geconfronteerd waarvoor geen draaiboek voorhanden is.

Voyager
Artist impression van de Voyager. Credit: NASA/JPL

Ongeveer 46 jaar nadat Voyager 1 en 2 van de NASA op een epische reis door de ruimte zijn gelanceerd, wordt de antieke hardware van de sondes nog steeds vanaf grote afstand onderhouden.

Eén update, een software fix, zou de beschadigde gegevens moeten aanpakken die Voyager 1 vorig jaar begon uit te zenden, en een andere update heeft tot doel te voorkomen dat zich smurrie ophoopt in de stuwraketten van de beide ruimtesondes. Samen zijn deze updates bedoel om de ruimtesondes zo lang mogelijk in contact te houden met de Aarde.

Tot nu toe in de missie wordt het technische team geconfronteerd met veel uitdagingen waarvoor geen draaiboek aanwezig is, aldus het Jet Propulsion Laboratory van de NASA dat de beide ruimtesondes bedrijft.

In mei 2022 begon de grondcontrole vreemde data te ontvangen van het “attitude-articulation and control system” (AACS) van Voyager 1, dat de antenne van de sonde gericht houdt op de Aarde. Voor zover de onderzoekers kunnen nagaan werkt de hardware van de AACS perfect; maar om een onbekende reden had AACS zijn telemetriegegevens via een niet meer in gebruik zijnde boordcomputer geleid die de gegevens verminkte.

Ingenieurs hebben nu een software-update gemaakt die ze op 20 oktober 2023 naar Voyager 2 hebben gestuurd.

Deze bug fix geeft geen antwoord waarom de AACS de telemetriegegevens überhaupt has omgeleid, een mysterie dat zou kunnen duiden op een groter probleem met Voyager 1. Toch zijn ingenieurs ervan overtuigd dat de patch het probleem zou moeten oplossen – tenminste, nadat de update zijn meer dan 20 uur durend ereis naar Voyager 1 heeft voltooid.

Afzonderlijk kunnen de Voyager-sondes hun antennes aanpassen door stuwraketten af te vuren. Maar elke keer dat een stuwraket wordt gebruikt blijft er een laag residu achter in de inlaatleidingen, waardoor de brandstof in de stuwraketten zelf terechtkomt. Dit residu heeft zich gedurende tientallen jaren van manoeuvres opgebouwd; ingenieurs zijn bang dat de leidingen binnenkort volledig verstopt kunnen raken.

Dus in september en oktober begonnen ingenieurs de ruimtesondes meer te laten draaien, met als doel het aantal keer dat de sondes moesten vuren te verminderen. Als ze succesvol zijn, moeten de manoeuvres ervoor zorgen dat de brandstof nog minstens vijf jaar kan blijven stromen.

Eerste publicatie: 29 september 2023
Bron: NASA