Astronomisch Nieuws

Hubble Space Telescope ziet het centrum van NGC 4753

NGC 4753 heeft een helderwitte kern en omringende gedefinieerde stofbanen rond de kern.

NGC 4753 vastgelegd door de Hubble Space Telescope
Deze Hubble-opname toont een deel van NGC 4753, een lensvormig sterrenstelsel op zo’n 60 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Maagd. Credit: NASA / ESA / Hubble / L. Kelsey.

NGC 4753 bevindt zich op een afstand van ongeveer 60 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Maagd – Virgo. Het is een lensvormig sterrenstelsel dat op 22 februari 1784 is ontdekt door de Britse astronoom William Herschel.

NGC 4753 is een lid van de NGC 4753-groep van sterrenstelsels die zich in de Virgo II Wolk bevinden. Dit is een verzameling van minstens 100 clusters van sterrenstelsels en individuele sterrenstelsels die zich uitstrekken in de zuidelijke hoek van de Virgo Supercluster.

Astronomen denken dat NGC 4753 het resultaat is van een galactische fusie met een nabij gelegen dwergsterrenstelsel. Die fusie zou ongeveer 1,3 miljard jaargeleden hebben plaatsgevonden.

Aangenomen wordt dat de verschillende stofbanen rond de kern van het sterrenstelsel zijn ontstaan door deze fusie. Er wordt nu aangenomen dat het grootste deel van de massa in het sterrenstelsel zich in een enigszins afgeplatte bolvormige halo van donkere materie bevindt.

Donkere materie is een vorm van materie die momenteel niet rechtstreeks kan worden waargenomen maar waarvan wordt aangenomen dat deze ongeveer 85% van alle materie in het heelal omvat.

Het wordt “donker” genoemd omdat het geen interactie lijkt te hebben met het elektromagnetische veld en daarom geen licht lijkt uit te zenden, te reflecteren of te breken.

Dit object is ook van wetenschappelijk belang om verschillende theorieën over het ontstaan van lensvormige sterrenstelsels te testen, gezien de omgeving met lage dichtheid en de complexe structuur. Bovendien is dit sterrenstelsel gastheer geweest van twee bekende Type Ia supernova’s.

Dit soort supernova’s zijn uiterst belangrijk omdat ze allemaal worden veroorzaakt door exploderende witte dwergen die begeleidende sterren hebben en altijd dezelfde helderheid bereiken – 5 miljard keer die van de Zon.

Het kennen van de werkelijke helderheid van deze gebeurtenissen en het vergelijken hiervan met hun schijnbare helderheid geeft astronomen een unieke kans om afstanden in het heelal te meten.

De nieuwe opname van NGC 4753 is samengesteld uit waarnemingen met de Wide Field Camera 3 (WFC3) van de Hubble in ultraviolette en optische delen van het spectrum.

Er werden twee filters gebruikt om verschillende golflengtes waar te nemen. De kleuren zijn het resultaat van het toekennen van verschillende tinten aan iedere monochromatische opname geassocieerd met een individueel filter.

De opname is vrijgegeven als “Picture of the Week” van week 20.

Eerste publicatie: 13 mei 2024
Bron: sci-news/ESA/Hubble