Ruimtevaartnieuws

In 2031 is het over en uit voor het International Space Station

Het in een baan om de Aarde draaiende laboratorium dat in 1998 werd gelanceerd zal op een afstand van 2700 kilometer van Point Nemo in de Stille Oceaan vallen. Dit is een plek waar al vele dode satellieten en ruimtestations, zoals het Russische Mir, zijn neergekomen.

International Space Station
Opname van het ISS gemaakt door de bemanning van de Crew Dragon.

De nieuwe vervaldatum voor het ISS is te danken aan een toezegging van de regering-Biden om de ondersteuning voor de operaties van het ruimtestation te verlengen tot 2020. Deze week heeft de NAA een nieuw transitieplan aangekondigd om wetenschap te bedrijven in een lage aardbaan om de Aarde. In de aanloop naar de ontmanteling van het ISS heeft NASA overeenkomsten getekend met drie particuliere bedrijven om commerciële ruimtestations te lanceren voor gebruik door zowel particuliere bedrijven als regeringsastronauten. Deze nieuwe ruimtestations zullen worden gebouwd door Blue Origin, Nanoracks LLC en Northrop Grumman Systems Corporation, aldus de NASA. Ze zullen naar verwachting eind 2030 operationeel zijn voor het ISS in zee stort.

Volgens NASA is de private sector technisch en financieel in staat om met behulp van NASA commerciële bestemmingen in een lage baan om de Aarde te ontwikkelen en te exploiteren. NASA kijkt er naar uit om hun geleerde lessen en operationele ervaring te delen om de particuliere sector te helpen, veilige, betrouwbare en kosteneffectieve bestemmingen in de ruimte te ontwikkelen. Dat schrijft de NASA-directeur voor commerciële ruimte in een verklaring.

In de tussentijd blijft het ISS druk met experimenten die worden uitgevoerd in opdracht van NASA-wetenschappers en particuliere aannemers.

Onder het lange-termijnonderzoek dat in het ruimtestation wordt uitgevoerd zijn experimenten bedoeld om de plannen van NASA te ondersteunen om mensen terug naar de Maan en naar Mars te sturen. NASA is van plan om dit decennium de eerste vrouw en eerste persoon van kleur naar de Maan te sturen. De oorspronkelijke timing is verschoven van 2024 naar “niet eerder dan 2025”.

Het ISS is sinds 2000 continu bezet maar de structuur met de grootte van een voetbalveld vertoont tekenen van ouderdom. In 2021 werden kleine scheurtjes gevonden in de Zarya-module van het ruimtestation. Dat was de tweede keer sinds 2019 dat er scheurtjes werden aangetroffen in het ruimtestation.

Alhoewel er al eerder ruimtestation uit hun baan zijn gehaald is het ISS het grootste door mensenhanden gemaakte object dat ooit in een lage baan om de Aarde heeft gedraaid. Het kan een uitdaging zijn om het veilig uit zijn baan te halen. In 1979 zorgde een ongeorganiseerde en uiteindelijk ongecontroleerde terugkeer van het Skylab-ruimtestation van de NASA ervoor dat stuken puin over Australië werden verspreid. Gelukkig vielen er hierbij geen gewonden. Het ISS is groot genoeg dat veel ervan waarschijnlijk niet in de atmosfeer zal opbranden en de onregelmatig gevormde zonnepanelen kunnen het station moeilijk bestuurbaar maken terwijl het naar beneden spiraalt.

Eerste publicatie: 5 februari 2022
Bron: NASA