Ruimtevaartnieuws

Indiase Pragyan rijdt over de Maan

De Indiase maanrover Pragyan zal twee weken door het zuidpoolgebied van de Maan zwerven.

Artist impressie van de Indiase Chandrayaan-3 lander en de maanrover Pragyan op de Maan.
Pragyan is begonnen aan zijn twee weken durende verkenningsmissie. Credit: ISRO

India heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn verpletterende Chnadrayaan-3 maanmissie. Minder dan een dag na de historische landing rolde de maanrover Pragyan uit de lander naar het oppervlak van de Maan.

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO kondigde de succesvolle inzet van Pragyan (Sanskriet voor Wijsheid) aan in een bericht op X: “De Chandrayaan-3 rover verliet de lander om een wandeling op de Maan te maken!”. Dit was op donderdag 23 augustus omstreeks 05:00 uur Nederlandse tijd.

In een volgend bericht bevestigde de organisatie dat alle activiteiten op schema liggen en alle systemen normaal functioneren.

De op zonne-energie werkende Pragyan daalde woensdag aan boord van de Vikram-lander (Sanskriet voor Moed) naar het oppervlak van de Maan af in wat India’s eerste succesvolle maanlanding was en ’s werelds eerste landing nabij de zuidpool van de Maan.

Pragyan zal nu twee weken lang de omgeving van de landingsplaats verkennen en de chemische samenstelling van maanstof en grind bestuderen. De zuidpool van de Maan is de afgelopen jaren een aandachtspunt geworden voor de mondiale maanwetenschap- en exploratiegemeenschap, omdat wordt aangenomen dat deze regio aanzienlijke hoeveelheden waterijs bevat in de rotsen van de permanent in de schaduw liggende poolkraters. Wetenschappers denken dat dit water kan worden gewonnen en gebruikt door toekomstige menselijke bemanningen wat de kosten van maanverkenning zou verlagen omdat het water niet van de Aarde hoeft te worden gehaald. Dit water kan ook worden gesplitst in waterstof en zuurstof en worden gebruikt om brandstof van te maken voor raketten die in de toekomst mogelijk van de Maan worden gelanceerd.

Astronomen houden deze schaduwrijke en thermisch stabiele kraters ook in de gaten als mogelijke locatie voor telescopen van de volgende generatie. Telescopen waarmee dieper in het heelal kunnen kijken dan momenteel mogelijk is.

De op zonne-energie werkende Pragyan en zijn metgezel Vikram zullen naar verwachting niet langer meegaan dan de volgende maannacht, een ijskoude periode van twee weken zonder zonneschijn.

Chandrayaan-3 was de tweede poging van India om nabij de zuidpool van de Maan te landen. De voorganger van de missie, Chandrayaan-2, stortte in september 2019 op de Maan neer vanwege een softwareprobleem. India vierde de triomfantelijke landing slechts drie dagen nadat Rusland er niet in slaagde zijn Luna-25 missie in hetzelfde gebied te laten landen na een mislukte koerscorrectie. Luna-25 was de poging van de voormalige ruimtesupermacht om het respect voor zijn worstelende ruimtevaartsector te herstellen tijdens de oorlog in Oekraïne, waardoor het land een internationale paria is geworden.

Eerste publicatie: 24 augustus 2023
Bron: ISRO