Ruimtevaartnieuws

Ingenuity breekt eigen snelheids- en afstandsrecord

De Mars helikopter Ingenuity heeft sneller gevlogen en een grotere afstand afgelegd dan ooit tevoren. De 1,8 kilogram zware Ingenuity voltooide op 8 april 2022 zijn 25ste vlucht op de rode planeet.

Ingenuity Helikopter op Mars
de Mars Ingenuity helikopter van de NASA. Credit: NASA

Tijdens zijn 25ste vlucht legde Ingenuity een afstand af van 704 meter en werd een maximale snelheid van 5,5 meter per seconde bereikt.

Volgens de vluchtgegevens van Ingenuity werd de vorige grootste afstand van 625 afgelegd tijdens een vlucht in juli 2021. Het oude snelheidsrecord was 5 meter per seconde en die snelheid werd op meerdere vluchten bereikt. Vijf meter per seconde komt overeen met 18 kilometer per uur. 5,5 meter per seconde betekent dan 19,8 kilometer per uur.

De vlucht van vrijdag 8 april betekende geen verbetering van de vluchtduur. Die staat op 169,5 seconden en werd gezet in augustus 2021.

Ingenuity landde in februari 2021 samen met de Perseverance rover op de bodem van de Jezero krater. De kleine helikopter werd in april 2021 losgekoppeld van de rover en maakte vijf demonstratievluchten om aan te tonen dat het mogelijk is om gemotoriseerde vluchten uit te voeren in de zeer ijle atmosfeer van Mars.

Omdat de helikopter na die vluchten nog steeds in een uitstekende conditie verkeerde werd de oorspronkelijke missie verlengd en voert de helikopter nu verkennende vluchten uit voor Perseverance. Die laatste is op weg naar een oude rivierdelta die vroeger door de Jezero krater stroomde.

De vlucht van 8 april was de tweede vlucht in vijf dagen en de vijfde in de afgelopen maand. Die activiteit is niet verrassend want Perseverance zelf haast zich met grote snelheid naar de delta toe en de kleine helikopter moet ‘m zien bij te houden.

De missieleiding wil dat Ingenuity als eerste bij de delta aankomt en dat heeft te maken met de telecommunicatie en de veiligheid.

Ingenuity is voor zijn communicatie afhankelijk van Perseverance, er is geen rechtstreeks contact met de Aarde mogelijk. Helikopter en rover moeten daarom dicht bij elkaar blijven. Voor de veiligheid is het ideaal dat Ingenuity vooruit vliegt want op die manier kan voorkomen worden dat ze elkaar, in het slechtste geval, zouden kunnen raken.

Eerste publicatie: 15 april 2022
Bron: NASA JPL