Ruimtevaartnieuws

Bemanning Shenzhou 13 landt na recordverblijf in de ruimte

De Shenzhou 13 bemanning verbleef zes maanden in de Tianhe kernmodule van het Tiangong ruimtestation.

Gelande Shenzhou 13 capsule
Reddingsteams bij de zojuist gelande Shenzhou-13 capsule. Credit: CCTV+

Een Shenzhou ruimtecapsule met aan boord drie astronauten is afgelopen nacht veilig geland in Binnen-Mongolië in China. De landing vond plaats op 16 april 2022 om 04:00 uur Nederlandse tijd en dit was ongeveer 9 uur na vertrek uit de kernmodule Tianhe. Deze kernmodule is het eerste deel van het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong.

Deze landing was de afsluiting van de Shenzhou 13 missie die een nationaal record vestigde doordat de taikonauten 6 maanden in de ruimte verbleven. Hiermee werd het oudere record van 92 dagen dat door drie taikonauten tijdens de Shenzhou 12 missie werd gevestigd, verbroken.

Kort na de landing lieten de drie taikonauten weten dat ze zich na deze lange ruimtemissie goed voelden, hetgeen leidde tot applaus vanuit het missiecontrolecentrum in Beijing.

Een normale astronautenmissie naar het International Space Station duurt ook 6 maanden (China neemt niet deel aan dit programma). Sommige ISS-missies duren langer. Zo verbleven de Amerikaanse astronaut en de Russische kosmonaut Pyotr Dubrov, die onlangs terugkeerden naar de Aarde, 355 dagen aan boord van het ruimtestation.

Shenzhou 13 verbrak meer nationale records. Zo werd Wang Yaping de eerste vrouw aan boord van Tianhe en de eerste Chinese vrouw die een ruimtewandeling uitvoerde.

Wang werd tijdens de Shenzhou 13 missie vergezeld door Ye Guangfu en Zhai Zhigang. Die laatste was de commandant van de missie. Het drietal werd op 15 oktober 2021 gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in de Chinese Gobi-woestijn.

Ze bereikten kort na hun lancering de Tianhe module. Deze module gaat de kern vormen van het Chinese ruimtestation in aanbouw. Het ruimtestation zal met nog twee modules worden uitgebreid. Die modules moeten later dit jaar worden gelanceerd.

Zhai, Wang en Ye hebben zes drukke maanden achter de rug. De astronauten, taikonauten worden ze in China genoemd, voerden twee ruimtewandelingen uit en deden meer dan 20 verschillende wetenschappelijke experimenten. Ook verzorgden ze twee lessen vanuit Tianhe voor Chinese kinderen.

De Shenzhou 13 bemanning voerde daarnaast ook voorbereidende werkzaamheden uit voor de volgende bezoekers. Naar verwachting zal Shenzhou 14 begin juni worden gelanceerd.

Shenzhou 13 was de tweede bemande missie naar Tianhe. De Tianhe-module werd in april 2021 gelanceerd en als eerste in juni 2021 bezocht door de bemanning van de Shenzhou 12. De Shenzhou 12 missie eindigde in oktober 2021.

Ondertussen is Tianhe ook door twee onbemande vrachtcapsules bezocht en vermoedelijk wordt komende maand de derde vrachtcapsule naar Tianhe gestuurd.

Eerste publicatie: 16 april 2022
Bron: diverse persberichten, Xinhua