Ruimtevaartnieuws

Ingenuity maakt 46ste vlucht op de rode planeet

Ingenuity, de Mars-helikopter die de Perseverance rovermissie vergezelt, maakte op 25 februari 2023 zijn 46ste vlucht. Dit werd op 1 maart bekend gemaakt door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA.

Ingenuity staat naast Perseverance op Mars
In deze illustratie staat de Ingenuity helikopter van de NASA naast de Perseverance rover op het oppervlak van de Rode Planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech

Het doel van de vlucht was om de helikopter te verplaatsen en toekomstige vliegvelden te verkennen. De drone vloog ongeveer 445 meter tussen de vliegvelden “Eta” en “Theta” en bereikte een maximale hoogte van 12 meter en behaalde een topsnelheid van 5,3 meter per seconde. De vlucht duurde in totaal 135,9 seconden.

Ingenuity staat op het punt zijn oorspronkelijke manifest met 5 vluchten te vertienvoudigen. Ergens de komende weken zal de helikopter zijn 50ste vlucht gaan maken.

De helikopter was de eerste die ooit op Mars vloog. Ingenuity arriveerde in februari 2022 in de Jezero krater. Het apparaat liftte onder de buik van de Perseverance rover mee naar Mars. Nu het zonder twijfel heeft bewezen volledig operationeel te zijn is het mandaat van Ingenuity uitgebreid om Perseverance te helpen bij het zoeken naar oud leven in de Jezero krater, de locatie van een oude rivierdelta.

NASA is nu van plan om twee helikopters mee te nemen op een gezamenlijke missie met de ESA om materiaal van mars terug naar de Aarde te halen. Perseverance wordt verondersteld materiaal zelf naar een lander te brengen maar als dit niet lukt zullen de twee back-uphelikopters identieke monsterbuizen oppikken die Perseverance aan het oppervlak heeft opgeslagen.

Zowel Ingenuity als Perseverance bevinden zich in het midden van een campagne van 8 maanden, bijgenaamd “Delta Top”. Ze werken in een regio die ooit een meer en een rivierdelta lijkt te hebben gehad waar miljarden jaren geleden misschien leven was.

Eerste publicatie: 3 maart 2023
Bron: NASA