Ruimtevaartnieuws

Ingenuity staat klaar voor vlucht 17 op Mars

Met vlucht 17 vervolgt Ingenuity zijn reis terug naar Wright Brothers Field op de landingsplaats van Octavia E. Butler. Vlucht 17 is de derde vlucht van deze reis en zal niet eerder plaatsvinden dan vandaag, 5 december 2021, waarbij de gegevens niet eerder dan later op dezelfde dag op Aarde aankomen.

Opname gemaakt tijdens de negende vlucht van Ingenuity
NASA’s Ingenuity Mars Helikopter maakte deze afbeelding met behulp van zijn hoge resolutie kleurencamera. Deze camera is in de romp gemonteerd en ongeveer 22° onder de horizon gericht. De afbeelding is gemaakt op 5 juli 2021 (Sol 133 van de Perseverance rovermissie. De opname is gemaakt tijdens de 9de vlucht van Ingenuity. Credit: NASA JPL

Vlucht 17 is ongeveer de helft van vlucht 9 maar dan in omgekeerde richting. Vlucht 9 was tot nu oe een van de meest uitdagende vluchten voor Ingenuity. De oversteek van de Seitah-regio van de Jezero-krater op Mars duurt minstens twee vluchten met halverwege een stop. Deze stop is om twee redenen nodig.

Ingenuity’s kortere vliegtijd, vanwege de hogere rotorsnelheid, betekent dat Ingenuity sneller zou moeten vliegen om dezelfde afstand af te leggen. Sneller vliegen vergroot de navigatieonzekerheid doe tijdens een vlucht wordt opgebouwd waardoor grotere landingsellipsen nodig zijn. Door langzamer te vliegen kan Ingenuity zich beter richten op een landingsplaats n Zuid-Seitah.

De tweede rede is dat het terrein aan de oostkant van Zuid-Seitah gevaarlijker is dan de westkant. Tijdens vlucht 9 wist men dat Ingenuity een grotere onzekerheid zou hebben met betrekking tot de landingslocatie maar dat was acceptabel omdat het gebied relatief goedaardig was. Dat is deze keer niet het geval. Met twee vluchten kan Ingenuity zich beter richten op veilige landingsplaatsen aan de oostkant van Seitah zonder al te veel risico te moetennemen tijdens de landing.

Tijdens vlucht 17 zal Ingenuity naar verwachting 187 meter vliegen op een hoogte van 10 meter en de vlucht zal 117 seconden duren.

Eerste publicatie: 5 december 2021
Bron: NASA & Spacedaily