Zonnestelsel Nieuws

Inslag DART levert een enorm stofspoor op van Dimorphos

Op 26 september 2022 sloeg de DART-ruimtesonde bedoeld te pletter op het asteroïde maantje Dimorphos. Het wat de eerste planetaire verdedigingstest. Twee dagen na de inslag gebruikten astronomen de 4,1 meter Southern Astrophysical Research (SOAR) Telescope van het Cerro Tololo Inter-American Observatory om de grote pluim van stof en puin waar te nemen die door de asteroïde is weggeblazen.

Stofstaart van Dimorphos
Deze afbeelding, gemaakt met de 4,1 meter Southern Astrophysical Research Telescope toont de meer dan 10.000 kilometer lange stofstaart die zich uitstrekt vanaf het asteroïde maantje Dimorphos. Credit: CTIO / NOIRLab / SOAR / NSF / AURA / T. Kareta, Lowell Observatory / M. Knight, U.S. Naval Academy / T.A. Rector, University of Alaska Anchorage & NSF’s NOIRLab / M. Zamani & D. de Martin, NSF’s NOIRLab.

In het beeld van de SOAR-telescoop is het stofspoor te zien dat zich uitstrekt van het midden tot de rechterrand van het gezichtsveld. De ejecta zijn weggeduwd door de stralingsdruk van de Zon. Het is te vergelijken met de staart van een komeet.

Op de afstand van Didymos tot de Aarde op het moment van de waarneming zou dat neerkomen op tenminste 10.000 kilometer vanaf het punt van de inslag.

Het is volgens astronomen verbazingwekkend hoe duidelijk men de structuur en de omvang van de nasleep kon vastleggen in de dagen na de inslag. Nu begint de volgende fase van het werk voor het DART-team. Ze moeten nu hun gegevens en de waarnemingen van waarnemers over de hele wereld die meewerkten aan het vastleggen van de inslag, gaan analyseren

Astronomen zijn van plan om de SOAR te blijven gebruiken om de ejecta de komende weken en maanden te blijven vervolgen.

De combinatie van SOAR en de Astronomical Event Observatory Network (AEON) is precies wat onderzoekers nodig hebben om gebeurtenissen als deze te vervolgen.

Volgens astronomen zullen waarnemingen als deze hen in staat stellen kennis te vergaren over de aard van het oppervlak van Didymos, hoeveel materiaal er door de botsing werd uitgeworpen, hoe snel het werd uitgeworpen en de verdeling van deeltjesgrootte in de uitdijende stofwolk – bijvoorbeeld of de inslag ervoor zorgde dat het maantje grote brokken materiaal of voornamelijk fijn stof uitstootte.

Het analyseren van deze informatie zal astronomen helpen om de Aarde en haar bewoners beter te beschermen door een beter begrip te krijgen van de hoeveelheid en de aard van de ejecta die het gevolg zijn van een inslag en hoe dat de baan van een asteroïde kan veranderen.

Eerste publicatie: 4 oktober 2022
Bron: Sci-News/NASA