Israël wil in december naar de Maan

De maanlander van het Israelische SpaceIL en IAI
Het Israelische SpaceIL wil samen met Israel Aerospace Industries in december 2018 een maanlander lanceren. Dit moet gaan gebeuren met behulp van een Falcon 9 van SpaceX. Credit: SpaceIL

 

De allereerste Israëlische missie naar de Maan zal, als alles volgens plan verloopt, voor het einde van het jaar worden gelanceerd.

De non-profitorganisatie SpaceIL en het staatsbedrijf Israël Aerospace Industries (IAI) kondigden gisteren 10 juli 2018, aan dat ze in december m.b.v. een Falcon 9 raket van SpaceX een onbemande missie naar de Maan willen lanceren.

De ruimtesonde zal op 13 februari 2019 op de Maan moeten landen

Secundaire lading

De ruimtesonde zal als secundaire lading vanaf Cape Canaveral gelanceerd worden. In eerste instantie zal de ruimtesonde in een elliptische baan om de Aarde draaien en na een commando vanuit de vluchtleiding naar een hogere en sterk elliptische baan om de Aarde worden gebracht die de ruimtesonde in de buurt van de Maan moet brengen.

Op dit punt zullen de motoren van de ruimtesonde worden ontstoken waardoor het apparaat in een baan om de Maan kan komen voordat er een zachte landing op de Maan wordt gemaakt. De ruimtesonde is zo geprogrammeerd dat dit zonder menselijke tussenkomst moet gaan gebeuren. De hele reis, van lancering tot landing, gaat ongeveer 2 maanden duren.

Als de landing op de Maan lukt dan is Israël na Rusland, de Verenigde Staten en China het vierde land dat een ruimtevaartuig op de Maan heeft gezet. De Israëlische maanlander is met 600 kilogram de lichtste lander die op de Maan zal landen.

De missie gaat verder…

SpaceIL was de enige Israëlische deelnemer aan de internationale Google Lunar X Prize (GLXP) wedstrijd die een prijzenpot bood van 20 miljoen dollar voor de eerste private onderneming die een onbemande ruimtesonde op de Maan zou zetten en daar hoge resolutiefoto’s en video’s zou gaan maken en die terug zou sturen naar de Aarde. Bovendien zou de maanlander minimaal 500 meter moeten afleggen op het oppervlak van de Maan.

De wedstrijd liep officieel af op 31 maart 2018 en er was geen winnaar. Google kondigde aan dat het de wedstrijd niet langer zou sponsoren. SpaceIL is echter gewoon blijven doorwerken aan hun maanmissie. Er is ongeveer 88 miljoen dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling en de bouw van de maanlander. Dit geld is grotendeels afkomstig van donoren. Ook andere deelnemers aan de GLXP-wedstrijd, zoals de Amerikaanse bedrijven Moon Express en Astrobotic, bouwen nog steeds aan hun eigen maanlander.

 

Eerste publicatie: 12 juli 2018
Bron: space.com