Ruimtevaartnieuws

Chandrayaan-3 maakt close-up foto’s voorafgaand aan de landingspoging

Chandrayaan-3 bereidt zich voor op een landingspoging op 23 of 24 augustus. De Indiase Chandrayaan-3 heeft meer mooie beelden gemaakt voorafgaand aan zijn historische landingspoging die over een paar dagen zal worden uitgevoerd.

Chandrayaan-3 werd op 14 juli gelanceerd op een missie om India’s allereerste succesvolle maanlanding uit te voeren. Het lander-roverduo heeft tot nu toe volgens schema alle vakjes afgevinkt; de sonde kwam op 5 augustus in een baan om de Maan en scheidde zich op 17 augustus van zijn voortstuwingsmodule.

De sonde heeft onderweg veel foto’s gemaakt en verschillende mijlpaalmomenten voor het nageslacht vastgelegd. Zo maakte Chandrayaan-3 op 18 augustus een foto van zijn nu vrij vliegende voortstuwingsmodule. Dit deelde de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO op X.

Het oppervlak van de Maan, gezien vanuit een baan om de Maan, met grijs regoliet en een paar kraters.
Het oppervlak van de Maan, gezien vanuit een baan om de Maan, met grijs regoliet en een paar kraters. Het oppervlak van de maan, gezien door de Indiase Chandrayaan-3-sonde vanuit een baan om de maan op 17 augustus 2023. Credit: ISRO

Dat bericht op X bevat een video van 31 seconden die een aantal beelden samenvoegt die werden vastgelegd door de landingsmodule van Chandrayaan-3. De meeste van die foto’s tonen het maanoppervlak; ISRO labelt enkele van die kraters die onder de sonde passeren, waaronder de kraters Fabry en Giordano Bruno.

ISO deelde nog meer Chandrayaan-3 maanbeelden in een andere X-post. Die bevatte een video van 17 seconden bestaande uit foto’s die de sonde op dinsdag 15 augustus maakte.

Dergelijke verkenningen maken deel uit van het voorbereidende werk voor de landingspoging van Candrayaan-3 die op 23 of 24 augustus nabij de zuidpool van de Maan zal plaatsvinden. Succes zou enorm zijn voor India; tot op heden zijn de VS, de voormalige Sovjet-Unie en China de enige landen die ooit een sonde op de Maan hebben neergezet.

En er is nog nooit een sonde neergestreken in de buurt van de zuidpool van de Maan. Een gebied waarvan wordt aangenomen dat het rijk is aan waterijs dat menselijke bewoning zou kunnen ondersteunen. Rusland kan Chandrayaan-3 echter nog verslaan; de Russische Luna-25 sonde zal mogelijk al op 21 augustus nabij de zuidpool van de Maan kunnen landen. Als Roscosmos tenminste de potentiële problemen van de sonde weet te overwinnen.

Chandrayaan-3 heeft een budget van 6 miljard roepies, dat is, omgerekend tegen de huidige koers ongeveer 66 miljoen euro. De missie bestaat uit de lander Vikram en de kleine rover Pragyan.

Als alles volgens plan verloopt zal het robotische duo ongeveer een maan dag (14 aardse dagen) kunnen functioneren op de Maan. Ze verzamelen informatie alvorens de koude donkere maannacht hun licht dooft.

Eerste publicatie: 20 augustus 2023
Bron: space.com/ISRO