Ruimtevaartnieuws

Luna-25 gecrasht op de Maan

De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Schreven we eerder dat de ruimtesonde in de problemen zat na een probleem tijdens een baancorrectie heeft Roscosmos nu bevestigt dat Luna-25 te pletter is geslagen op de Maan.

Een maanlander gewikkeld in goudfolie.
De Russische Luna-25 maanlander wordt klaargemaakt voor lancering. (Afbeelding: NPO Lavochkina)

Vandaag maakte Roscosmos bekend dat de maansonde Luna-25, de eerste Russische maanmissie in bijna 50 jaar, na een incident tijdens pre-landingsmanoeuvres op de Maan te pletter is geslagen.

Zaterdag om 13:57 uur Nederlandse tijd verloor Roscosmos het contact met de ruimtesonde.

Volgens de eerste, voorlopige bevindingen, is de lander “opgehouden te bestaan na een botsing met het oppervlak van de Maan”, aldus Roscosmos.

“Maatregelen genomen op 19 augustus en 20 augustus om de sonde te lokaliseren en ermee in contact te komen, waren niet succesvol.”

Het ruimtevaartagentschap zei dat er een onderzoek zou worden gestart naar de oorzaken van de crash, zonder enige indicatie te geven van welke technische problemen zich zouden kunnen hebben voorgedaan.

Met Luna-25 hoopte Moskou voort te bouwen op de erfenis van zijn Luna-programma uit het Sovjettijdperk, waarmee het een terugkeer markeerde naar onafhankelijke verkenning van de Maan in het licht van de groeiende isolatie door het westen.

De 800 kilogram wegende Luna-25 sonde zou een zachte landing hebben gemaakt op de zuidpool van de Maan, de eerste in de geschiedenis.

Rusland heeft sinds 1989 niet meer geprobeerd op een hemellichaam te landen, toen de noodlottige Phobos-2 sonde van de Sovjet-Unie om de manen van Mars te verkennen faalde vanwege een storing in de boordcomputer.

De baas van Roscosmos, Yuri Borisov, had gezegd dat de onderneming “risicovol” zou zijn en vertelde president Vladimir Poetin in juni persoonlijk dat de kans op slagen “ongeveer 70 procent” was.

Eerste publicatie: 20 augustus 2023
Bron: Roscosmos/ phys.org