Ruimtevaartnieuws

Japanse SLIM maanlander nog steeds in leven

De Japanse SLIM maanlander heeft voor de tweede keer de lange koude nacht op de Maan overleefd. SLIM is de eerste succesvolle Japanse maanlander.

het grijze, stoffige oppervlak van de maan zoals gezien door een maanlander
De Japanse SLIM-maanlander maakte dit beeld van zijn landingsplaats kort nadat hij zijn tweede maannacht had overleefd. Het missieteam plaatste deze foto op 27 maart 2024 via X. (Credit: JAXA)

De missieleiding kondigde op 27 maart 2024 via X aan dat de maanlander wakker was geworden en ze plaatsten er een nieuwe foto bij die door de navigatiecamera van de lander is gemaakt.

SLIM, de Smart Lander for Investigating Moon, werd in september 2023 gelanceerd en landde op 19 januari 2024 op de Maan. Japan werd daarmee het vijfde land dat een zachte landing op de Maan maakte. De andere vier landen zijn de Sovjet Unie, de Verenigde Staten, China en India.

De door zonne-energie aangedreven maanlander landde echter op zijn neus en dat is een minder optimale oriëntatie om zonlicht op te vangen. De 200 kilogram zware lander viel kort na de landing uit maar werd op 28 januari weer wakker en begon met het verzamelen van gegevens.

Het missieteam bracht SLIM een paar dagen later in slaap, voorafgaand aan de twee weken durende ijskoude maannacht, waarin de oppervlaktetemperatuur ter plaatse daalde tot ongeveer -130° Celsius.

SLIM had op dat moment zijn primair emissiedoelen al bereikt – een precisielanding maken, twee kleine rovers inzetten en een verscheidenheid aan wetenschappelijk werk uitvoeren – en er werd niet verwacht dat de sonde nog een keer zijn ogen zou openen. Maar SLIM deed dat wel en werd eind februari weer wakker.

Op 28 maart 2024 meldde het missieteam op X dat ze een reactie hadden gekregen van SLIM waarin werd bevestigd dat de maanlander voor een tweede keer de maannacht had overleefd. Omdat de Zon hoog genoeg stond en de apparatuur nog warm was werden er met de navigatiecamera enkele foto’s gemaakt van het gebruikelijke landschap.

SLIM heeft nu een tweede opleving achter de rug, hoewel de extreme omstandigheden hun tol beginnen te eisen van de moedige kleine robot.

Volgens de verzamelde gegevens beginnen sommige temperatuursensoren en ongebruikte batterijcellen defect te raken, maar het merendeel van de functies die de eerste maannacht hebben overleefd, bleef zelfs na de tweede maannacht behouden. Dit meldde het missieteam op X.

De landing van SLIM in januari werd een maand later gevolgd door die van Odysseus, die werd gebouwd en geëxploiteerd door het in Houston gevestigde Intuitive Machines. De maanlanding van Odysseus was de eerste ooit door een particuliere ruimtesonde en de eerste voor een Amerikaans apparaat sinds Apollo 17 in 1972.

Odysseus opereerde een week lang op het oppervlak van de Maan en viel toen in aanloop naar zijn eerste maannacht stil. En die stilte is voor altijd; Intuitive Machines maakte afgelopen week bekend dat de missie van Odysseus voorbij is.

Eerste publicatie: 1 april 2024
Bron: JAXA, X & anderen