Jordanus

Jordanus naar een tekening van Petrus Plancius uit 1613

Dit sterrenbeeld stelt de rivier de Jordaan voor die door de Nederlandse cartograaf Petrus Plancius als eerste op zijn sterrenglobe uit 1612 werd geplaatst. De Jordaan had zijn oorsprong vlak bij de staart van de Ursa Major – Grote Beer in het gebied dat we nu kennen als het sterrenbeeld Canes Venatici – Jachthonden.

De Duitse astronoom Jacob Bartsch schreef in zijn Usus Astronomicus uit 1624 dat de Jordaan twee bronnen had: de Jor en de Daan en zo werd het sterrenbeeld ook op sommige kaarten weergegeven. Vreemd genoeg nam Bartsch het sterrenbeeld niet op zijn eigen kaarten op. Vanuit de staart van de Grote Beer stroomde de rivier tussen Ursa Major – Grote Beer en Leo – Leeuw door om te eindigen bij de kop van de Greote Beer vlak bij het sterrenbeeld Camelopardalis. Dat laatste sterrenbeeld is trouwens ook voor het eerst door Plancius beschreven. Johann Bode nam Jordanus niet over in zijn Uranographia.

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 27 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.