Zonnestelsel Nieuws

Komeet Bernardinelli-Bernstein vertoont eerste activiteit

Komeet Bernardinelli-Bernstein
Deze opname van komeet C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) werd op 22 juni 2021 gemaakt met de 1 meter telescoop van Las Cumbres die gestationeerd staat in Sutherland, Zuid-Afrika. De diffuse wolk is de coma van de komeet. Credit: LOOK-project, las Cumbres sterrenwacht.

Astronomen van de Las Cumbres sterrenwacht hebben een nieuwe opname gemaakt van de recent ontdekte grote komeet C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein).

Komeet Bernardinelli-Bernstein is vernoemd naar twee astronomen, Pedro Bernardinelli en Gary Bernstein die de komeet op archiefbeelden van de Dark Energy Survey vonden.

De komeet, ook bekend als C/2014 UN271, heeft een doorsnede van 100 tot 200 kilometer en is hiermee ongeveer 10 keer groter dan de gemiddelde komeet in ons zonnestelsel.

Komeet Bernardinelli-Bernstein zal vermoedelijk niet met het blote oog zichtbaar worden. De dichtste nadering tot de Zon zal voorbij de baan van Saturnus zijn. Daardoor zal het vermoedelijk een object zijn dat alleen met behulp van een telescoop zichtbaar is. In januari 2031 zal de dichtste nadering tot de Zon zijn dus we moeten nog enig geduld hebben.

Het object bevindt zich momenteel ver zuidelijk en het is nog behoorlijk zwak. Er zijn momenteel weinig telescopen die het object vanaf de Aarde kunnen zien.

De Las Cumbres sterrenwacht is uitgerust met een netwerk van robotische telescopen die over de hele wereld staan verspreid en dan in het bijzonder over het zuidelijk halfrond. De opnames zijn gemaakt met in Zuid-Afrika gestationeerde telescopen.

De nieuwe opnames van komeet Bernardinelli-Bernstein zijn op 22 juni 2022 gemaakt met de 1 meter telescoop van de Las Cumbres sterrenwacht die zich bevindt op het terrein van de Zuid-Afrikaanse Astronomische Sterrenwacht.

De nieuwe opnames vertonen een zwakke coma rond het object en dat betekent dat het object actief is en dat het inderdaad om een komeet gaat.

Eerste publicatie: 17 juli 2021
Bron: Sci-News & anderen